Ako želite da pojačate i poboljšate ukus mesa, jednostavnog variva ili testenine, isprobajte karamelizovani luk. Ovo je jednostavan i ukusan prilog, premda pomalo zanemaran u našoj kuhinji, a za sitne novac podiže ukus gotovo svakom obroku.

profimedia0093788646.jpg
Profimedia 

Ukus luka produženom termičkom obradom na niskim temperaturama postaje slađi, a ovo povrće pretvara se u sočan prilog koji lako može da parira pirinču, grašku, krompiru.

Najbolje od svega jeste činjenica što teško da postoji nešto jeftinije od luka - kilogram košta svega oko 30 dinara.

Za karamelizaciju luka potrebno vam je samo malo strpljenja i tri proste namirnice:

luk
so
biljno ulje

profimedia0092845898.jpg
Profimedia 

Priprema se tako što je potrebno zagrejati ulje u tiganju, a potom ubaciti kriške luka i soli po želji, a potom na umerenoj ili niskoj temperaturi dinstati sve dok ne poprimi smeđu boju.

Za ovaj proces je potrebno najmanje oko 40 minuta. Važno je da ne povećavate temperaturu, jer to neće ubrzati proces, već će luk samo izgoreti. Dugotrajno i postepeno dinstanje daje najbolje rezultate, a s vremena na vreme obavezno promešajte.

Kada dobijete gustu smesu nalik na marmeladu, znaćete da je karamelizacija gotova. Ovako pripremljen luk možete služiti uz rižoto, kobasice, pečenu bundevu, lazanje, lisnato testo, burgere, krilca.

profimedia0476974025.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia