Ako kuvate pirinač tako da uvek ispadne kašasto i bezukusno, greška je u načinu kuhanja, tvrde slavni kuvari.

profimedia0143527171.jpg
Profimedia 

Kulinarska zvezda Maniša Basin otkrila je tri ozbiljne greške koje mogu rezultirati lošom rižom.

Prva greška je ne ispiranje pirinča. Treba to činiti pod blagim mlazom vode iz slavine, kako bi se isprao višak škroba. To će pomoći da se zrna ne zalepe jedno za drugo tokom kuvanja.

Druga važna stvar u kuvanju riže jesta odabrati lonac s debelim dnom, koji ima vrlo čvrsti poklopac. Stvar je u tome da pirinač upija vodu u kojoj se kuva, pa ne želite da deo vode isparava.

Ako inače kuvate pirinač tako da voda u kojoj se kuva ključa, slično kao kad kuvate testeninu, to je treća greška. Naime, pirinač se kuva metodom apsorpcije. Treba ga kuvati na laganijoj vatri, tako da pomalo upija vodu, kaže Maniša.

"Presudno je da na jednu mericu pirinča stavite dvostruku količinu vode", kaže.

profimedia0397087936.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia