Gorušica se često javlja kod trudnica, ali još uvek nije utvrđen tačan uzrok ove neprijatne pojave. U tom slučaju najvažnije je izbegavati jake začine i jesti nekoliko puta dnevno manje količine hrane.

Malo putera ili pavlake petnaestak minuta pre planiranog obroka stimulisaće varenje i razblažiti želudačnu kiselinu. Nekim ženama pomaže konzumiranje badema, dok drugima olakšanje donosi grickanje zrna kafe. Blagotvoran je i đumbir u obliku čaja ili kao sok, a korisno je i žvakanje žvakaćih guma jer ono pojačava lučenje želudačne kiseline. Cigarete i alkohol pogoršavaju gorušicu, a treba izbegavati i sodu bikarbonu, koja nije štetna, ali je za njenu upotrebu potrebna konsultacija s lekarom.

Posle obroka ne bi trebalo odmah da se legne, ali ako je to neophodno, položaj na desnom boku olakšaće pražnjenje želuca.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)