Grestl je prava seljačka hrana u Austriji, koja sadrži sve tradicionalne sastojke jednostavne seoske kuhinje: krompir, slaninu, luk, kumin, papriku i zelje.

Sastojci:

  • 200 g slanine
  • 1 crni luk
  • 1/2 kg krompira
  • so, biber
  • ulje za prženje

Priprema:

1. Skuvajte krompir u ljusci, ogulite ga i ostavite da se ohladi. 2. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte slaninu isečenu na kocke i sitno seckani luk, pa pržite desetak minuta. 3. Izvadite luk i slaninu pa u istom tiganju zagrejte krompir narezan na ploške i pecite 10 minuta. Začinite po ukusu. 4. Vratite slaninu i luk na tiganj pa jelo poslužite odmah.

Savet:

Austrijanci ovo jelo često poslužuju posuto peršunom, s pečenim jajetom na vrhu.

Kurir.rs / Foto: Shutterstock