Beli luk, osim što je izuzetno zdrav, daje poseban ukus mnogim jelima. Predlažemo vam da od njega napravite namaz, koji osim kao prilog uz meso, možete namazati i na komad prepečenog hleba.

Sastojci: beli luk, so, biber ,maslinovo ulje

Priprema:

1. Izaberite veće glavice belog luka (količina po izboru), nožem odsecite gornji deo tako da čenovi budu vidljivi. Tako odsečene glavice stavite u pleh u koji ste rasporedili malu količinu ulja (odsecite i donji deo pažljivo ako glavice ne mogu samostalno da stoje uspravno).

profimedia0128623884.jpg
Profimedia 

2. Beli luk prelijte maslinovim uljem (osim ukusa, tako ćete sprečiti da izgori), posolite i pobiberite. Pleh sa lukom prekrijte aluminijskom folijom i ubacite u rernu na 190 stepeni i pecite 40 do 45 minuta.

3. Uzmite donji deo pečene glavice i prstima pritisnite, pri čemu će čenovi lako izaći iz ljuske i biće mekani.

4. Osim što ga možete jesti kao prilog bilo kom mesu i povrću, savršena je poslastica namazana na komad prepečenog hleba. Možete ga i umešati ga u omiljenu testeninu ili čak čorbu ili ga umešajte u pire od bilo kog povrća.

stockphotofreshroastedgarlicwitholiveoilandspices125054504.jpg
Shutterstock 

Kurir.rs / Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: