Kajzer Šmarn je tradicionalni austrijski recept za jelo koje se naziva i "carske mrvice". Legenda kaže da je dvorski kuvar kreirao novi recept za caricu Elizabetu, koja, zato što je volela lagane deserte, ovaj nije htela ni da proba. Međutim, car Franc Jozef I je skočio i rekao „Na geb' er mir halt den Schmarren her“ (Neka meni da tu glupost). U slobodnom prevodu "carska glupost".

Greškom ili ne, nastao je desert koji podseća na palačinke, a zapravo to nije.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • ¾ šoljice brašna
  • ½ šoljice mleka
  • malo soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 kašike putera
  • šećer u prahu
profimedia0316564794.jpg
Profimedia 

Priprema:

Suvo grožđe potpite u rum ili vodu barem pola sata. Odvojite žumanca od belanaca. Penasto umutite žumanca, šećer i so, a zatim postepeno naizmenično dodajte brašno i mleko dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite 10 minuta. U međuvremenu, umutite belanca dok ne postanu čvrsta a zatim ih pažljivo umešajte u smesu. Na kraju dodajte suvo grožđe.

U tiganju rastopite puter i sipajte smesu debljine otprilike 1 cm. Kad dobije zlatnosmeđu boju, okrenite je i zapecite, a zatim raskomadajte služeći se viljuškama. Servirajte s džemom ili kompotom od šljiva i pospite šećerom u prahu.

profimedia0253905456.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Vijesti/Foto: Profimedia