Najveći "problem" tokom posnih dana je naći savršen doručak. Predstavljamo vam recept za svetogorski posni doručak koji ćete obožavati.

Sastojci za testo:

  • 1 kg brašna;
  • 1 parče kvasca;
  • 1 kašičica soli;
  • 1 prstohvat šećera;
  • 2 dl maslinovog ulja;
  • 4 dl mlake vode.

Za fil:

  • 4 srednja krompira;
  • malo soli;
  • malo bibera i origana;
  • ulje za prženje;
  • nekoliko struka mladog luka;
  • može i glavica crnog luka.
profimedia0305999118.jpg
Profimedia 

Kvasac razmutite u mlakoj vodi kojoj ste dodali malo šećera. U brašno umešajte so i 2/3 ulja i zamesite vodom sa kvascem, zamesite kašikom. Kada počne da se odvaja od vangle, prelijte preostalo ulje i prekrijte platnenom salvetom, ostavite na toplom mestu pola sata da nadođe.

Dok testo nadolazi oljuštite krompir, isecite ga na komade, nalijte vodom, poklopite i stavite da se krompir skuva. Dok se krompir kuva na malo ulja propržite luk, ubacite, oceđen krompir, ispasirajte ga i dodajte so i začine, prohladite.

Testo premesite uz dodatak brašna. Kidajte rukom loptice nadošlog testa, uz minimalni dodatak brašna, na dlanu oblikujte lepinjicu, kašičicom stavite fil od krompira, preklopite i zatvorite prstima ili viljuškom. Pržite u fritezi, pržene piroške stavljajte na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja. Služite uz postan kačkavalj.

profimedia0305906257.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Foto: Profimedia