POČNITE DAN SVEKRVINIM KIFLICAMA, A ZAVRŠITE KUVANIM VINOM! Ovo je najbolji predlog za novogodišnju TRPEZU (RECEPT)
Večeras se dočekuje Nova godina, a za sve koji će je proslaviti u toplini svog doma, imamo predlog praznične trpeze koja će zadovoljiti svačiji ukus.
Mnogim domaćicama je najteži deo da smisle šta da spremaju, zbog toga mi za vas imamo predlog od doručka, pa sve do večere!
Doručak
Potrebno je:
- 1kg brašna
- 1,5 šolja ulja (za belu kafu)
- 1/2 l mleka
- 3 jaja
- 1,5 kvasac
- sir
Priprema:
U malo toplog mleka staviti kvasac, so i šećer. Promešati da bi se kvasac brže rastopio. Kad posle 5 minuta zapenuša kvasac vreme je da počnete da mesite testo. U posudu staviti brašno, napraviti rupicu u sredini i staviti 3 jaja, pa polako nalivati mlekom i mesiti. Za početak možete varjačom a posle kad se stegne rukom.
Zamesiti glatko, mekano testo. Nakon toga ga ostaviti da naraste. Kad prvi put poraste podelite ga na 6 jufki. Svaku jufku rastanjiti i od nje naprviti 8 kiflica.
Filovati na svaku i ređati u podmazan pleh. Ostaviti da stoje oko 1,5 sat. Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti da se peče. Nakon nekoliko minuta smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Na svaku kiflicu pre pečenja staviti po parčence margarina, premazati žumancetom i posuti sa malo susama.
Fil: Umutiti 200 g sira sa 1 jajetom. Malo posoliti ukoliko sir nije mnogo slan. Time filovati kiflice.
Gotove kiflice staviti u plastičnu posudu i pokriti krpom da lepo omekane.
Ručak
Potrebno je:
- 700 g mlevenog mesa (pola junećeg pola svinjskog)
- 150 g pirinča
- 100 g suve slanine
- 400 g suvih rebara
- 25 listova kiselog kupusa
- 1 glavica crnog luka
- začin lovorov list
- mast, so
- biber
- tucana paprika
- slatka aleva paprika
- 4 čena belog luka
Priprema:
Proržiti na masti suvu slaninu sitno seckanu, pa dodati seckan crni luk, a zatim mleveno meso.
Pržiti par minuta, dodati začin, soli, bibera, alevu papriku , izdrobljen beli luk i opran pirinač, pa sve dobro izmešati. Na listu kupusa staviti kašiku, dve nadeva, pa uvijati sarme nadugačko.
Pročitajte i: Predjelo koje osvaja na prvi zalogaj: Pita sa mesom i ajvarom Ređati uspravno u šerpu. U sredinu naređati suva rebra. Posuti ljutom tucanom, razbacati lovorov list, dodajte i neko zrno bibera, pokriti listovima kupusa naliti da ogrezne i kuvati koko 2,5 sata na tihoj vatri. Povremeno doliti po malo vode.
Potrebno je:
- 150 g krompira
- 150 g šargarepe
- 150 g graška (može i zamrznut)
- 150 g kiselih krastavčića
- 200 g šunke
- 300 g majoneza
- 2 kuvana jajeta
- kašika senfa
- 2 kašike limunovog soka
- so, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta. Skuvati grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.
Potrebno je:
- 1, 5 kg svinjetine bez kostiju i kože
- 4 svinjske kobasice
- 50g seckane, sveže žalfije
- 50g seckane, sveže majčine dušice
- 30g celog zrna senfa
- 3 čena belog luka, smrvljenog
- 30g meda
- So i biber
- Maslinovo ulje
Sos:
- 200ml jabukovog sirćeta
- 15g celog zrna senfa
- 50ml pavlake
Zagrejati rerun na 170°C
Priprema:
Staviti meso na ravnu površinu, deo sa kožom okrenuti na dole. Kobasice oljuštiti i začiniti sa pola količine žalfije, majčine dušice, luka, senfa i meda. Drugu polovinu začina utrljati u meso i posuti ga solju i biberom. Rasporediti smesu od kobasica uzduž po sredini svinjetine. Urolati meso i pričvrstiti rolat koncem koji treba staviti na svaka 2cm jer će tako zadržati svoj oblik i lakše će se seći. Namazati ovako pripremljeno meso maslinovim uljem i staviti u pleh za pečenje. Peći dva sata dok površina mesa ne postane zlatkasta i hrskava. Kada je gotovo, izvaditi meso iz pleha, a u isti pleh sipati jabukovo sirće. Dobro promešati i dodati senf i pavlaku. Kuvati 2 do 3 minuta. Meso preliti ovim sosom i tako služiti.
Večera
Za večeru, ukoliko vam se jede slano, možete pojesti ostatke od doručka i ručka, a predlažemo vam da uživate u kuvanom vinom i ukusnoj keks torti.
Potrebno je:
- 2 kesice pudinga od vanile
- 600 ml vode
- 7 kašika šećera
- 250 g maslaca ili margarina
- 200 g žele bombona, brusnica ili grožđica
- 100 g seckanih oraha ili lešnika
- 1/2 kg plazma ili pti ber keksa
- 100 g mlečne čokolade
Priprema:
1. Skuvati puding po uputstvu s kesice. Kad je gotov, dodati maslac ili margarin i mešati sve dok se skroz ne otopi.
2. U puding dodati izlomljen keks, žele bombone, grožđice ili brusnice (ili od svega pomalo), seckane orahe i čokoladu i sve dobro sjediniti.
3. Okruglu činiju ili pleh obložiti plastičnom (streč) folijom i u nju sipati dobijenu masu. Ostaviti da se potpuno stegne, pa na vrh posude staviti poslužavnik i na njega izručiti tortu.
4. Tanko je preliti čokoladnom glazurom, vratiti još malo u frižider da se stegne i poslužiti.
Potrebno je:
- 2 boce crnog vina,
- 2 klementine,
- limeta,
- 300 g šećera,
- 6 klinčića,
- štapić cimeta,
- štap vanile,
- 3 lovorova lista,
- muskantni oraščić,
- 2 zvezdasta anisa
Priprema: Sipajte u lonac šećer, koru i sok limete i klementina. Dodajte sve začine. Zalijte s onoliko vina da prekrije šećer i kuvajte dok smesa ne postane sirupasta. Nakon desetak minuta dodajte ostatak vina.
Slobodno eksperimentišite sa ukusima
Da se sa začinima u kuvanom vinu može eksperimentisati, slaže se i poznata britanska kuvarica Nigela Lovson. U lonac s crnim vinom obvezno dodajte pomorandžu, cimet, zvezdasti anis, med, ali i šoljicu jakoga crnog čaja (earl greya) i malo tamnog ruma. Nigela smatra da na ovaj način kuvano vino dobije poseban ukus.
Kurir.rs/Foto: Profimedia
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore