Krompir je namirnica koja se može jesti svaki dan u različitim oblicima, a dobar je za zdravu ishranu. Ali kako pravilno spremiti krompir da se ne bi pokvario nakon dve nedelje?

profimedia0034790171.jpg
Foto: Profimedia

Trebalo bi krompire ostavljati u hladan i mračan prostor jer zbog svetla i vrućine postane zelen i gorak. Najbolja mesta na kojima ga možete držati su ormar, podrum ili garaža.

Iako krompir treba da bude na malo hladnijoj temperaturi, nemojte ga ostavljati u frižider. Hladnoća će dovesti do menjanja skroba u šećer, pa će se promeniti ukus i boja.

Krompir održavajte suvim i što dalje od luka. Voda i vlaga podstiču klijanje pa se krompir brže kvari i trune. Gasovi iz luka takođe prouzrokuju brže truljenje, propadanje i klijanje. Nemojte čupati klice iz krompira sve do pripreme za kuvanje da biste zaustavili ranije propadanje i održali krompir tvrdim i zrelim.

profimedia0098461703.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia