Idealno je vreme da odmorite od teških i komplikovanih kolača koji se prave za Božić. Predlažemo vam lagan i jednostavan recept za kolač od pomorandže.

Sastojci:

  • 200 g mekog brašna
  • 400 g šećera
  • 1/2 male kašičice soli
  • 4 jajeta
  • 220 g maslaca
  • 2 kašičice ekstrakta pomorandže
  • 1 kašičica rendane korice pomorandže

Za preliv:

  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • 1 kašičica rendane pomorandžine kore

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite maslacem dublju pravougaonu posudu (30 x 20 cm).

2. Umutite jaja s maslacem, dodajte šećer, ekstrakt i koricu pomorandže i nastavite da mutite.

3. Sipajte testo u posudu za pečenje i pecite oko pola sata, sve dok ne poprimi smeđkastu boju.

4. Napravite preliv od šećera u prahu i soka i rendane korice pomorandže. Zagrejte ih zajedno u posudi, povremeno mešajte i sačekajte da se šećer otopi.

5. Ispečeni kolač probušite viljuškom i prelijte prelivom. Sačekajte da se ohladi, a zatim ga isecite na kocke.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock