Baget je mnogima omiljena vrsta hleba zbog hrskave korice i meke, sočne sredine. Predlažemo vam da ga napravite sami, samo pratite recept.

Sastojci:

  • 800 g mekog brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 1/2 l mlake vode
  • malo šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

1. Kvasac usitnite, dodajte mu kašičicu šećera, prelijte decilitrom mlake vode i ostavite na toplo mesto da nadođe. Prosejanom brašnu dodajte so, u sredini napravite udubljenje. Sipajte dignuti kvasac i sve ostalo, uz dodavanje preostale mlake vode, mikserom sa spiralnim nastavcima ili rukom dobro zamesite (testo treba da bude meko).

2. Posudu s testom prekrijte krpom, pa je ostavite na toplom dok se testo ne digne. Ponovo ga dobro premesite i opet prekrijte krpom. Postupak ponovite tri-četiri puta.

3. Rernu zagrejte na 200 stepeni, a tepsiju namastite uljem. Na pobrašnjenoj radnoj površini rukama doradite testo. Oblikujte ga u jufke bageta i složite u kalup jednu do druge, prekrijte krpom i pustite da nadođu, pa stavite u zagrejanu rernu u kojoj ste zagrejali i vatrostalnu posudu s malo vode na donjoj rešetki.

4. Hleb pecite 30 minuta, dok ne porumeni. Pečen izvadite iz rerne, prekrijte krpom i pustite da se ohladi.

Savet Od ove količine namirnica dobićete pet bageta.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock