Sečenje luka, često je naporan posao, pre svega zbog hemikalija koja tera suze na oči, a koja se naziva sin-propantiol-S-oksid, poznata i kao lakrimatorni faktor (LF). Ljudske suzne žlezde tehnički se nazivaju lakrimalnim žlezdama, a LF je faktor koji uzrokuje suzenje.

Takođe, čak i ako imate oštar nož, seckanje luka nekada stvarno može potrajati, ali ovaj odličan trik potpuno olakšava posao. Ono što je još bolje, od njega vam neće ostati neprijatan miris na rukama koji se teško opere.

profimedia0314906739.jpg
Foto: Profimedia

Sve što treba da uradite umesto seckanja, jeste da narendate luka! Rupe na rendi u roku od jedne sekunde iseckaju luk u sitne komadiće. Iako su malo neravnomerni, možete na brzinu preći nožem preko njih i spremni ste za kuvanje.

Ne samo da je ovaj trik brz i lagan, oštrice na rendi rastvaraju delove luka što ga čini mekšim i sočnijim dok se kuva ili peče. Takav sočniji luk učiniće i jelo koje pripremate ukusnijim.

stockphotomancuttingwhiteonionwithknifewidephoto644261770.jpg
Foto: Shutterstock

Kurir.rs/MSN.com/Foto: Profimedia