Možda se čini logično oprati vaš tiganj čim ste završili sa kuvanjem kako se ostatak hrane ne bi stvrdnuo i skorio, ali to zapravo nije dobro. Stavljanje vrućeg tiganja pod vodu ima više negativnih posledica koje će vam uništiti tiganj zauvek.

profimedia0372605312.jpg
Profimedia 

Ako ste ikad imali tiganj koji nije mogao stajati ravno na ringli, nego je padao, imate problema sa iskrivljenim tiganjem.

Iskrivljenje tiganja pojavljuje se zbog termičkog šoka koji se dogodi kada vruć tiganj stavite pod mlaku ili hladnu vodu. Takođe, na tiganju se mogu pojaviti toplija i hladnija mesta zbog kojih kuvanje neće biti ravnomerno.

Trebalo bi da svoj tiganj da ostavite da se ohladi do sobne temperature pre nego što ga operete.

Ako vam na dnu ostane zalepljena hrana, kada se tiganj ohladi možete natočiti vode i deterdženta za pranje suđa i ostaviti nekoliko minuta da se to razgradi.

Najvažnije je da vam dno tiganja ostane ravno kako ne bi došlo do padanja sa ringle i mogućih povreda, ali i da ne biste svakih nekoliko meseci morali kupovati novo posuđe.

profimedia0493759535.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia