Možda vam izgleda logično da tiganjperete odmah nakon što završite s pečenjem da se ostatak hrane ne bi stvrdnuo i skoreo, ali to zapravo nije dobro.

Naime, stavljanje vrućeg tiganja pod vodu ima više negativnih posledica koje će njegovu formu uništiti zauvek. Ako ste ikad imali tiganj koji posle određenog vremena više nije mogao da stoji ravno na ringli, nego je „plesao“ po njoj i padao na jednu stranu, definitivno je iskrivljen. Zašto?

profimedia0251976836.jpg
Foto: Profimedia

Ovo se najčešće javlja zbog termičkog šoka koji se dogodi kada vreo tiganj stavite pod hladnu ili mlaku vodu. To ga deformiše.

Da se ovo ne bi dešavalo, savet je da pre nego što ih operete, ostavite da se ohlade do sobne temperature. Ako vam na dnu ostane zalepljena hrana, u hladan sipajte vodu i deterdžent za pranje sudova i ostavite da se masnoća razgradi.

stockphotochefpreparingoliveoilinapanformakingrosemaryoil589858880.jpg
Foto: Shutterstock

Kurir.rs/Foto: Shutterstock