Pileća supa je jedno od nekoliko jela koja se često spominju kao lek i uopšte je toliko voljena da se često nalazi na našoj trpezi. Ovom prilikom ćemo vam otkriti jednu od najčešćih grešaka koju svi radimo za vreme kuvanja pileće supe.

Pileća supa je poznata u svetu po svojim lekovitim, okrepljujućim sposobnostima koje potvrđuje čak i medicinska struka. Prema Univerzitetu Djuk, to nisu samo vitamini i minerali u povrću, niti je za grlo umirujuća moć vruće tečnosti – osim što piletina daje esencijalne belančevine za jačanje tela, sadrži i aminokiselinu koja može da pomogne ozdravljenju pluća.

profimedia0317193768.jpg
Profimedia 

Ako želite da pojačate lekovitu moć, skuvajte domaću pileću supu umesto one u kesici - ali najbolje je ako možete da izbegnete zamku broj jedan domaćih pilećih supa: žilavu, suvu, prekuvanu piletinu. Ako želite da vam piletina bude mekana i sočna, postoji jedna stvar koju ne bi trebalo da radite, a to je da kuvate celo pile.

Evo zašto treba da isečete piletinu pre nego što se kuvanje završi

Kao što zna svako ko je ikad pekao piletinu, batacima je potrebno više vremena da se ispeku nego belom mesu. Kad kuvate celo pile za supu, često se dogodi isto - nastavite da kuvate dok bataci ne budu gotovi, ali do tada su se prsa presušila. Rešenje za supu je, srećom, jednostavno: sve što treba da učinite jeste da izvadite piletinu pre nego što supa bude gotova.

Profesionalni kuvari savetuju da izvadite piletinu iz lonca nakon što prsa dosegnu 155 stepeni na termometru za meso. Isecite pile, ostavite prsa po strani, a ostatak mesa (noge, krila, leđa) vratite u lonac. Nakon što se bataci skuvaju, izvadite sve delove pileta, a zatim zgnječite deo mesa (od prsa i nogu) i vratite svo meso u lonac na nekoliko minuta sve dok se ne dodaju rezanci, pirinač ili drugi dodaci, kao i svi začini prema ukusu. Prijatno.

profimedia0077117471.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia