Francuski poslastičar otkrio je kako da napravite savršene palačinke. Tajni sastojak je maslinovom ulju, a možete dodati i malo ekstrakta vanilije, naglasio je Kris Bernard. Otkrio je i kako sušeno bilje, poput ruzmarina, daje odličnu aromu.

Dodatak maslinovog ulja u testo i ostavljanje da odstoji pola sata pre pripreme, samo su neki od saveta francuskog poslastičara koji ima više od 20 godina radnog iskustva, čak i u kuhinjama koje se mogu pohvaliti Mišelinovim zvezdicama.

profimedia0248072841.jpg
Profimedia 

"Uvek odmarajte testo barem pola sata kako ne biste dobili žilave palačinke. Kuvanje je kao nauka, a to znači da sastojcima morate dopustiti prolazak kroz određene hemijske reakcije pošto ih pomešate", rekao je.

Smesu procedite
Važno je da testo za palačinke bude savršeno glatko. U jednoj posudi pomešajte vlažne sastojke s malo soli, a u drugoj suve. Brašno svakako prosijte pre dodavanja vlažnim sastojcima.

"Da biste bili sigurni kako će smesa biti super glatka bez malih grudica, procedite testo", savetovao je.

Pazite kakav je tiganj
Svakako koristite plitki tiganj koja ima dno sa zaštitnim premazom protiv lepljenja. Zagrejte je na srednje jakoj temperaturi pa dodajte kašičicu maslaca, pričekajte da se otopi pa tek tada stavljajte smesu za palačinke.

Pre nego okrenete palačinku, čekajte da se pojave mehurići.

"Mnogi okrenu palačinku čim je pečena, ali bolje je pričekati da se pojave mehurići", rekao je poslastičar.

profimedia0308782669.jpg
Profimedia 

Zamenite klasično brašno pirinčanim

"Za ukusan recept bez jaja, bez glutena i bez pojačivača okusa, preporučio bih vam da testo napravite sa pirinčanim brašnom umesto klasičnim", savetuje.

"Zatim, umesto belog šećera možete da dodati smeđi šećer koji će dati palačinkama aromu, prašak za pecivo i bademovo ili sojino mleko", dodao je.

"Tajni sastojak je mrvica maslinovog ulja, a možete dodati i malo ekstrakta vanilije, ako želite da zadiviti goste", naglasio je.

Kurir.rs