PUNJENA PAPRIKA ZA POST: Recept na ulju ili na vodi
Punjena paprika za post se može spremati na više načina, piše Lepa & Srećna.
Najjednostavnije je spremiti je na ulju, a kad je spremate za post na vodi, treba uneti neke izmene - pogledajte napomenu na kraju recepta.
Sastojci:
8 paprika
1 šolja pirinča
1 glavica luka
2 šargarepe
1 šaka oraha
1 kašika brašna
so, biber, suvi začin
1 dl kuvanog paradajza
1 veći krompir
peršun
Priprema:
Paprike operite i skinite peteljku pa izvadite seme. Pirinač operite u nekoliko voda. Propržite iseckan luk na malo ulja. Dodajte narendanu šargarepu i začine pa još malo propržiti. Orahe ovlaš izmrviti u avanu ili blenderu ili krupnije iseckati. Dodati pirinač i orahe pa na vrlo tihoj vatri kratko propržiti da se ne zalepi za dno. Ohladiti pa puniti svaku papriku do oko 2/3. Zatvoriti kolutovima krompira ili paradajza. Paprike poređajte uspravno u dublju šerpu. Nalijte vodom da ogreznu i kuvajte oko pola sata. Protresajte šerpu s vremena na vreme. Sipajte brašno na malo toplog ulja pa zagrejte da pobeli. Dodajte kuvani paradajz sos i vodu, pa začinite po želji. Vodite računa da sos ostane ređi, pa njime prelijte paprike i stavite ih da se još malo kuvaju ili ih zapecite u rerni. Napomena: ako spremate na vodi, možete da prvo malo prokuvate polovinu kuvanog paradajza sa opranim pirinčem, šargarepom, lukom i orasima. Dodajte i malo vode po potrebi, ali pazite da mešavina ostane veoma gusta. Začinite je i njome punite pripremljene paprike. Za prelivanje, izmešajte kašiku brašna sa hladnom vodom, izmutite da nema grudvica i začinite pa dodajte u paprike u drugoj polovini kuvanja. Recept: Kika K. NA SAJTU LEPA & SREĆNA PROČITAJTE JOŠ: ITALIJANSKI OMLET SA FETA SIROMPOSNA JELA NA VODIITALIJANSKA SVADBENA SUPA
Foto: Shutterstock
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore