Kopriva je zeljasta biljka kojoj odgovara hranjivo zemljište. Bogata je ljekovitim tvarima i pomaže pri mnogim tegobama, čisti jetru, leči anemiju, krv, reumu.

Sastojci:

  • 400 g listova mlade koprive
  • 7 limunova
  • 800 g šećera (može i smeđi)
  • 5 supenih kašika livadskog meda
  • 1 l prokuvane vode

Priprema:

  1. Listove koprive dobro operite. U posudu sipajte vodu i 5 oljušćenih limunova koje ste prethodno isekli na kolutove. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
  2. Sledeći dan rukama dobro izgnječite sve sastojke, pa dobijenu tečnost procedite kroz cediljku ili gazu. Dodajte šećer i sveže isceđen sok od preostala 2 limuna i ostavite nekoliko sati, povremeno mešajte dok se sav šećer ne otopi.
  3. Zagrejte smesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vri, uz neprestano mešanje. Ako ima pene, uklonite je s površine. Med stavite na kraju kada se smesa ohladi.
  4. Dobijeni sok sipajte u sterilizovanu flašu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.