Savijača se lako sprema, a najbolje ispadne ako testo zamestite s ljubavlju.

Sastojci za testo:

500 g glatkog brašna

300 ml tople vode

so

Sastojci za punjenje:

500 g sira

300 g spanaća (opran i naseckan)

2 kašike kisele pavlake

Dodatno:

brašno za posipanje

ulje

5-6 kašika mleka

Priprema testa:

1. Ako je moguće, bilo bi sjajno prosejati brašno jer tada testo postane prozračnije i puno se lakše razvlači.

2. Brašnu dodajte 1/3 kašičice soli, a zatim toplu vodu. Ako koristite toplu vodu, testo će biti spremno za upotrebu za otprilike pola sata.

3. Testo mesite nekoliko minuta da se dobro spoje sastojci i da se ne lepi za posudu.

4. Prebacite testo na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu. Ostavite ga da se odmara na tanjiru premazanom uljem najmanje pola sata.

5. Nakon pola sata razvucite testo tanko koliko možete. Zagrejte malo ulja i u malim količinama ga prelijte po testu, a rukama ga ravnomerno rasporedite.

6. Zavucite ruke ispod testa i pažljivo ih lagano izvlačite, dlanovima okrenutim nagore tako da testo dodirujete samo vrhovima prstiju. To ponavljajte po celom testu dok ga ne razvučete u svakom smeru.

Priprema nadeva:

1. Pomešajte oprani i naseckani spanać zajedno sa sirom, kiselom pavlakom i malo soli.

2. Nadev rasporedite po testu i pomoću krpe zarolajte.

3. Posudu za pečenje premažite uljem i prebacite „pitu“ praveći spiralni oblik počevši od sredine posude.

4. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa 30 minuta.

5. Pet minuta pre kraja izvadite pitu i premažite je mlekom (5-6 kašika) da kora ne postane previše hrskava.

Foto: Shutterstock