SPREMITE PITU KAO ŠTO SU NAŠE BAKE! Vašu savijaču sa spanaćem i sirom voleće svi ukućani
Savijača se lako sprema, a najbolje ispadne ako testo zamestite s ljubavlju.
Sastojci za testo:
500 g glatkog brašna
300 ml tople vode
so
Sastojci za punjenje:
500 g sira
300 g spanaća (opran i naseckan)
2 kašike kisele pavlake
Dodatno:
brašno za posipanje
ulje
5-6 kašika mleka
Priprema testa:
1. Ako je moguće, bilo bi sjajno prosejati brašno jer tada testo postane prozračnije i puno se lakše razvlači.
2. Brašnu dodajte 1/3 kašičice soli, a zatim toplu vodu. Ako koristite toplu vodu, testo će biti spremno za upotrebu za otprilike pola sata.
3. Testo mesite nekoliko minuta da se dobro spoje sastojci i da se ne lepi za posudu.
4. Prebacite testo na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu. Ostavite ga da se odmara na tanjiru premazanom uljem najmanje pola sata.
5. Nakon pola sata razvucite testo tanko koliko možete. Zagrejte malo ulja i u malim količinama ga prelijte po testu, a rukama ga ravnomerno rasporedite.
6. Zavucite ruke ispod testa i pažljivo ih lagano izvlačite, dlanovima okrenutim nagore tako da testo dodirujete samo vrhovima prstiju. To ponavljajte po celom testu dok ga ne razvučete u svakom smeru.
Priprema nadeva:
1. Pomešajte oprani i naseckani spanać zajedno sa sirom, kiselom pavlakom i malo soli.
2. Nadev rasporedite po testu i pomoću krpe zarolajte.
3. Posudu za pečenje premažite uljem i prebacite „pitu“ praveći spiralni oblik počevši od sredine posude.
4. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa 30 minuta.
5. Pet minuta pre kraja izvadite pitu i premažite je mlekom (5-6 kašika) da kora ne postane previše hrskava.
Foto: Shutterstock
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)