Sad je vreme da se mese kolači, hlepčići, a ovaj recept je malo drugačiji od drugih.

Sastojci:

500 g brašna

1 kuvani krompir srednje veličine

7 g suvog kvasca

100 šećera

1 vanilin šecer

1 žumance

2 dl mleka

1 dl ulja

stockphotomakingacinnamonbreadroll1664411098.jpg
Shutterstock 

Priprema:

1. U posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, skuvan, ohlađen i sitno narendan krompir, šećer i vanilin šećer, pa dodajte prethodno umućena žumanca. Prelijte toplim mlekom i uljem pa umesite glatko testo.

2. Dobijeno testo pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narasta oko sat vremena na toplom mestu.

3. Nakon toga ga razvaljajte, pa gornju stranu premažite s malo rastopljenog i ohlađenog maslaca.

4. U posebnoj posudici pomešajte cimet, šećer i kakao, isprobajte ukus, pa smesu pospite po celoj površini osim po krajevima.

5. Zarolajte poput orahnjače, umotajte ili preklapajte sloj po sloj testa.

6. Premestite u prethodno podmazan kalup za hleb, pokrijte krpom i pustite da odstoji još 20 minuta.

7. Pre pečenja hleb premažite smesom od žumanaca i mleka i pecite ga oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa.

Kurir.rs/Foto: Shuttestock