Usled epidemije korona virusa ljudi, što zbog policijskog časa, što zbog samodiscipline ostaju kod svoji kuće u samoizolacije, a stručnjaci upozoravaju da u ovakvim okolnostima pažnju treba posvetiti i zdravim navikama, kakve su zdrava ishrana i fizička aktivnost.

profimedia0512315018.jpg
Profimedia 

"Trebalo bi da imamo na umu da zdrava i uravnotežena ishrana jača naš imuni sistem i štiti nas, generalno", rekao je dr Vedat Goral, gastroenterolog u bolnici pri Univerzitetu Medipol mega u Istanbulu.

Jednu od namirnica koje treba izbegavati je svakako beli hleb, u kojem su odstanjeni svi hranljivi sastojici, vitamini, minerali kao i celuloza. Beli hleb u sebi sadrži samo prazne kalorije, a osnovni protein je gluten koji pravi sve većem broju ljudi probleme pa je tako preporuka za najveći deo populacije je da treba izbegavati hleb napravljen od belog brašna.

Naime, beli hleb ima visoku kalorijsku, a nisku nutritivnu vrednost, Osobe koje imaju problem sa viškom kilograma, na ovaj način upropastiće svaki pokušaj da oslabe.

Nutricionisti dodaju da može da se pojede kriška belog hleba ujutro, možda ponekad i za ručak, ali nikako da ga jedete za večeru, pogotovo ljudi koji imaju problema sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, kao i sa prekomernom težinom.

profimedia0512318289.jpg
Profimedia 

Budući da su ljudi kada su krenuli u kupovinu većinim kupovali velikue količine testenina jer one mogu da stoje duže. Ipak, testenina nije idealan obrok zbog velikog broja kalorija, a ima i nisku nutritivnu vrednost.

profimedia0403594964.jpg
Profimedia 

Umesto testenine, nutricionisti preporučuje hranu bogatu vlaknima i proteinima, kao i voće i povrće.

Ne bi trebalo da zaboravimo ni namirnice bogate vitaminom D, ali i kalcijum, koga najviše ima u mleku i mlečnim proizvodima. Zatim vitamin C i konzumiranje namirnica bogatih ovim vitaminom, pre svega voća, jabuka, pomorandži i drugih citusa.

"Trebalo bi da uključimo četiri osnovne grupe namirnica koje su nam dostupne, to su meso, mleko, žitarice i voće i povrće, naročito tokom osnovnih obroka, doručka, ručka i večere“, savetuje nutricionista Gizam Džensirek.

Ona je ukazala i na to da ne bi trebalo da zaboravimo i na unos vode, koja je neophodna za mnoge procese u organizmu.

profimedia0323047231.jpg
Profimedia 

kurir.rs