Bliži nam se Vaskrs i omiljena aktivnost tog praznika - farbanje jaja.

Ali pored njihovog lepog izgleda, veoma je važno da vodimo računa i o zdravlju. Pošto farbana jaja uglavnom dugo stoje - prvo čekajući od petka do nedelje, a zatim stoje na stolu dok se ne pojedu (bar dva do tri dana), donosimo vam nekoliko najvažnijih saveta za kupovinu.

stockphotowashingeggswithwaterinkitchen794998144.jpg
Foto: Shutterstock

* Kupujte isključivo čista i neoštećena jaja.

* Najbolje je kuvati ih 12 minuta od trenutka ključanja.

123.jpg
Foto: Shutterstock

* Ako jaja ne farbate prirodno (namirnicama), kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje.

* Sveža jaja su potencijalni izvor salmonele, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja obavezno pažljivo i temeljno operete mlakom vodom.

stockphotocoloringredeggforeasterholiday665320498.jpg
Foto: Shutterstock

* Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti da ih ne biste posle bacali, naročito danas u vreme pandemije, kada se u domaćinstvima ne okuplja veliki broj članova porodice.

* Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta izvađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od dva dana.

stockphotopurpleeggcontainerwithmulticoloredeastereggs1696670722.jpg
Foto: Shutterstock

Kurir.rs

Foto: Shutterstock