NUTRICIONISTKINJA ANA PETROVIĆ OTKRIVA TAJNE RECEPTE Za Vaskrs napravite 4 slatkiša bez šećera KOJA NE GOJE, a ukusni su
Uskrs je najveći i najradosnijih hrišćanski praznik. Očigledno je da će ove godine biti drugačiji zbog korona virusa. Kako bismo zaštitili svoje i zdravlje najmilijih neće biti javnih okupljanja i druženja sa rođacima i prijateljima.
Ono sto sigurno neće biti drugačije je tradicionalna uskršnja trpeza koja obiluje hranom visoke energetske vrednosti. Upravo zato je naša poznata nutricionistkinja Ana Petrović dala praktične savete koji koji vam mogu biti korisni u predstojećim danima kako bi učinili dobrom vašem organizmu. Ona nam je takođe dala i fantastične recepte za zdrave slatkiše bez šećera koji su daleko bolja opcija od standardnih, a jednako ukusna!
Ono sto sigurno neće biti drugačije je tradicionalna uskršnja trpeza koja obiluje hranom visoke energetske vrednosti. Upravo zato naša poznata nutricionistkinja Ana Petrović , čiji režimi ishrane su ključ za savršene linije mnogih u Srbiji, nam je dala praktične savete koji koji vam mogu biti korisni u predstojećim danima kako bi učinili dobrom vašem organizmu. Ona nam je takođe dala i fantastične recepte za zdrave slatkiše bez šećera koji su daleko bolja opcija od standardnih, a jednako ukusna!
Izbegavajte slatkiše, masne torte, kolače, čokoladu kasno uveče. Kao strastveni zaljubljenik u slatko podeliću sa vama nekoliko recepata da jednostavno napravite zdrav i ukusan uskršnji kolač. Od ovih kolača nećete smršati ali se nečete ni ugojiti.
Ukoliko ipak pojedete ili popijete više nego što ste planirali, pripremite detoks napitak od jabukovog sirćeta tako što ćete 1 kašiku jabukovog sirćeta razblažiti sa 150 ml što toplije vode.
Raw torta od lešnika i čokolade Za podlogu:
- 250g lešnika (pečenog, oljuštenog)
- 10-15 urmi
- 3-4 kašike kakaoa
Fil:
- 300g indijskog oraha (prethodno potopljen u vodi 6-8h)
- Urme (ili agava sirup)
- Kakao
Za aromu stavite malo vanile ili pomorandže
Glazura:
- Kakao puter
- Kakao
- Urme bez kožice(ili agava)
- Voda po potrebi
Podloga:
U blenderu ili nutribulit ubacite lešnike, urme i kakao, meljite ih dok se ne pretvore u pastu.
Mali kalup za tortu (oko 20cm) obložite papirom za pečenje. Na dnu poravnjajte pastu od lešnika i urmi. Ostavite u zamrzivaču dok pripremate fil.
Fil:
Indijske orahe ubacite u blender i blendajte dok se ne pretvore u krem. Dodajte urme (ili sirup agave), vanilu ili pomorandžu za aromu. Ukoliko želite kremastiji fil možete dodati bademovo mleko, koje možete sami pripremiti (nije neophodno). Izlijte krem na pripremljenu podlogu i odložite sve u zamrzivač da se stegne.
Glazura:
U kakao puter umešajte kakao prah, urme ili sirup agave po ukusu.
Glazurom prelijte dobro ohlađenu tortu i ostavite u frižideru do posluživanja. Tortu možete ukrasiti koštunjavim plodovima ili voćem po želji
CheesecakePodloga:
- 250g badema
- ½ pomorandže
- 15 urmi (prethodno potopljenih u toplu vodu)
Sve zajedno izblendirati. Dobijenu masu ubaciti u kalup za podlogu.
Krem:
- 450g nemasnog sira
- stevija u prahu ili agava šećer po ukusu.
Ovaj krem umutite i izlijete preko podloge.
Glazura:
Voće kuvati sa vodom i agavom oko 10 min. Jedan želatin takođe ostaviti da nabubri 10 min u vodi, istopiti ga (ne sme da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi. Od voća možete koristiti miks bobičastog voća, maline, borovnice, kupine, jagode, ili samo jednu vrstu voću. Glazuru dodajte preko belog krema.
Kuglice od koštunjavog i suvog voćaPotrebni sastojci:
- 1 šolja sirovih badema
- 1/3 šolje ovsenih pahuljica
- 1/2 šolje urmi bez koštica
- 3 kašike suvog groždja
- 1 kašika čistog ekstrakta vanile
- 1/2 kašike mlevenog cimeta
- Prstohvat morske soli
Priprema:
Dodajte bademe u blender ili secko za hranu i ravnomerno blendirajte.
Dodajte ovsene pahuljice, urme, vanilu, cimet i so, blendirajte. Od gotove smese napravite kuglice. Stavite u frižider da odstoji 30 minuta. Možete ih preliti glazurom crne čokolade.
Torta sa čokoladom i malinama
Kora:
- 100 g crne čokolade 55-75% kakao.
- 4 jaja
- Fil 1
- Indijski orah 200g (treba da stoji u vodi 8h)
- Blanširan badem 400g
- 30 ml vanilinog ekstrakta
- 150 g stevije ili agave / po ukusu
- Limunov sok 150 ml
- Kokosovo ulje 200 ml
Fil 2
- Jagode ili maline 400g
- Fil1 ( ostaviti od fila 1- 250g)
Glazura
- 150g istopljenog kokosovog ulja
- 150g kakao u prahu
Priprema:
Čokoladu istopiti, istopljenoj čokoladi dodati 4 žumanca, a od 4 belanca napraviti beli sneg i pomešati ga smesom čokolade. Staviti u kalup i peći u rerni. Ostaviti da se dobro ohladi.
U blender ili secko ubaciti indijski orah i blanširan badem, izblendirati i dodati limunov sok, steviju ili agavu, vanilin ekstrakt i kokosovo ulje i sve blendirati dok se ne dobije gust fil.
Kada je kora od jaja i čokolade hladna, dodati ovaj fil ( malo više od pola).
U drugu polovinu fila (fil 2), dodati maline ili jagode, izblendirati i kada je torta gotova staviti u frižider 2h. Dodajte sastojke za glazuru, pomešajte i mutite dok se ne stvori gladak sos.
Kada se torta ohladi staviti glazuru od čokolade.
Uskršnja čokolada za najmlađe
Potrebni sastojci:
- 250g bele čokalade
- 250g čokolade sa stevijom
- zaleđeno voće
- orašasti plodovi
Posudu/tepsiju ili kalupe u obliku jaja ili zeca obložite papirom za pečenje. Izlomljenu čokoladu istopite i sipajte u pripremljene kalupe, kada ste je ravnomerno rasporedili dodajte voće i koštunjave plodove koje vaša deca vole. Jako lepo izgledaju borovnice, maline, kupine sa bademom, orahom i pistaćima. Ostavite u frižider dok se čokolada ne stvrdne, nakon toga odlepite papir, pa servirajte poslasticu.
Zašto su ovi slatkiši bolja opcija od klasičnih? Ovi slatkiši su napravljeni od koštunjavih plodova koji su bogati omega-3 i 6 masnim kiselinama, koje pozitivno utiču na kardiovaskularni sisem ako se konzumiraju ravnomerno. Zatim sadrže vitaminima A, C, B i E. Od minerala najviše imaju kalijum i kalcijum.
Umesto rafinisanog šećera koristimo urme bogate biljnim vlaknima i mikronutrijentima. Zahvaljujući kalijumu koji obiluje u njihovom sastavu korisne su za krvotok, održavanje normalnog krvnog pritiska i prevenciju infarkta. Sadrže 280kcal u 100g, pa ako se konzumiraju svakodnevno mogu se koristiti kod pothranjenosti kao pomoć u dobijanju telesne mase.
Kakao je osnovni sastojak čokolade. Sadrži proteine, minerale i biljna vlakna. Kod anemije se koristi jer može da poboljša krvnu skiku. U sirovom stanju bogat je flavonidima koji pospešuju kognitivne sposobnosti i koncentraciju.
kurir.rs/blicžena
MAĐARSKA SA DVANAESTOG NA ČETVRO MESTO TRGOVINSKIH PARTNERA SRBIJE; U toku poseta predsednika: Od Budimpešte do Beograda za manje od tri sata kao kruna saradnje