Prema tradiciji se na Veliki petak izbegava korištenje viljuške, noža ili bilo čega oštrog, jer ti predmeti simbolizuju koplje kojim je proboden Isus od strane rimskih vojnika.

Spremili smo vam recepte kako da taj dan spremite jela za svoje najmilije.

1. Kačamak

kacamak.jpg
Printskrin 

Potrebno je:

300 gr belog ili žutog kukuruznog brašna, 1/2 litre vode, so.

Priprema: Vodu posoliti i pustiti da provri. Kad voda provri, sipati brašno u tankom mlazu i neprekidno mešati. Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri uz neprekidno mešanje drvenom varjačom. Može se jesti sam ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprikaš, sataraš od povrća, sos od paradajza ili prepržen luk.

2. Paprike punjene žitom

profimedia0451738816.jpg
Profimedia 

Potrebno je: 8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena belog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak.

Priprema: Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

3. Knedle od krompira

profimedia0076540151.jpg
Profimedia 

Potrebno je: 500 gr krompira, 500 gr brašna, prezle, so.

Priprema: 1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom. Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Valjati ih u prezle i služiti tople kao prilog (sa ribom recimo).

4. Čorba od povrća

profimedia0283071988.jpg
Profimedia 

Potrebno je: 1 krompir, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 paprika, 2 l vode, 1/2 l soka od paradajza, 2 kašike začina, 1 veza peršuna, so.

Priprema: Očistiti i oprati, zatim sitno iseckati krompir, šargarepu, crni luk i papriku. Naliti vodom i skuvati. Pred kraj dodati sok od paradajza, začin i skloniti sa vatre. Posoliti po ukusu i dodati vezicu seckanog peršuna.

5. Slani krompir

profimedia0337570321.jpg
Profimedia 

Potrebno je: 2 kg krompira, 1 veća veza peršuna, 2 kašike vegete, so.

Priprema: Krompir oljuštiti i iseći na kocke. Naliti vodom da ogrezne, pa staviti kašičicu soli i kuvati na tihoj vatri. Kada je kuvan, skloniti sa vatre i umešati sitno iseckan peršun. Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.

Kurir.rs / M.M.