PROBUDITE SVA ČULA DETINJSTVA! Recept naših baka za kiflice s džemom od šljiva je NAJBOLJI!
Kiflice od džema od šljiva je poslastiva koju su naše bake najčešće spremale.
Sastojci:
- 600-650 g brašna
- 35 g svežeg kvasca
- 5 kašika šećera
- prstohvat soli
- 100 g otopljenog maslaca
- 150 ml toplog mleka
- 4 kašike kiselog mleka
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 jajeta
- po želji malo rendane korice limuna
Priprema:
1. U toplom mleku istopite kvasac, dodajte malo šećera, malo brašna i pustite da se kvasac aktivira.
2. Brašno prosejte zajedno sa praškom za pecivo, dodajte ostatak šećera i po želji malo narendane limunove korice.
3. Kiselo mleko, istopljen i prohlađen maslac pomešajte, pa dodajte viljuškom umućena jaja.
4. Aktivirani kvasac i druge tečne namirnice dodajte u brašno i zamesite testo. Biće mekano, ali se ne sme lepiti, pa slobodno možete dodati malo brašna da bi se fino oblikovalo.
5. Testo stavite u posudu čije ste stranice prethodno nauljili, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da duplo naraste.
6. Naraslo testo istresite na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga podelite napola. Nemojte ga mesiti, samo ga lagano oblikujte ukrug, a zatim oklagijom razvaljajte do željene debljine, pa svaki krug isecite na trouglove. Na svaki stavite po kašičicu džema od šljiva (ili po želji), a ko voli može i nutelu, pa zamotajte od šireg dela ka užem.
7. Kiflice slažite u tepsiju. Pazite da vrh/špic koji se namota poslednji bude ispod kiflice, jer se tako neće odmotati.
8. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa ih pecite dok ne porumene, oko 30 minuta. Pečene malo prohladite, pa pospite šećerom u prahu i poslužite uz kafu, čaj ili čašu mleka.
Kurir.rs
Foto: Shutterstock
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega