Ovako možete da spremite i višnje, samo je potrebno više šećera - barem 100 gr na kilogram voća, piše sajt Lepa&Srećna.

Sastojci:

  • 1 kg trešanja
  • 50 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

Operite trešnje i očistite od koštica.

U dubljoj šerpi razmutite šećer i gustin polako u vodi. Dodajte limunov sok. Zagrejte na srednjoj temperaturi, neprekidno mešajući dok ne počne da se zgušnjava.

Dodajte trešnje i povremeno mešajte tako da masa tiho vri.

Za oko desetak minuta, trešnje u sosu treba da ravnomerno ključaju (a ne samo na ivicama, uz šerpu). To je znak da su gotove. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi pa prespite u teglu. Dobro zatvorite i držite u frižideru (do 3 dana) ili upotrebite za kolače.

Odlične su i kao posluženje, a mogu da se zamrznu.

Trešnje u sosu možete da napravite i od smrznutog voća, ali onda nije potrebno dodavati vodu. Naprotiv, ostavite trešnje da se ocede dok se odmrzavaju, pa ovu tečnost iskoristite umesto vode.

Na sajtu Lepa&Srećna pročitajte još:

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA - NAJBOLJI RECEPT

TORTA PAVLOVA S JAGODAMA - BALERINA MEĐU TORTAMA!

KAKO DA GAJITE JEDNOMESEČNE JAGODE