Pogačice sa jagodama prave se, verovali ili ne, vekovima, piše Lepa&Srećna.

Sastojci: 250 gr brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kašika kristal-šećera

100 gr putera

50 ml pavlake za šlag

50 ml mleka

1/2 kesice vanilin šećera

Za fil i preliv:

800 gr jagoda

50 gr kristal šećera

100 ml pavlake za šlag

1/2 kesice vanilin šećera Priprema: Izmešajte sve suve sastojke i prosejte ih. Dodajte hladan puter iseckan na kockice i izmešajte sve prstima tako da dobijete mrvice. Izmešajte mleko, tečnu pavlaku i vanil-šećer pa sipajte u mešavinu s brašnom. Sve izmešajte varjačom pa kad dobite testo izručite ga na pobrašnjenu dasku. Izlupkajte ga dlanovima u oblik pravougaonika. Presavijte ga na pola, ponovo izlupkajte pa opet presavijte. Prekrite krpom i ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi. Za to vreme, operite i očistite jagode. Iseckajte ih pospite kristal-šećerom pa izmešajte. Prekrijte i stavite u frižider. Ugrejte rernu na 200C stepeni. U pleh stavite peki-papir. Rastanjite testo na debljinu od oko 2 cm pa vadite okruglim kalupom pogačice i spuštajte ih u pleh. Pecite petnaestak minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Vadite ih na rešetku da se ohlade. Umutite šlag sa kašikom šećera i vanilom. Svaku pogačicu rasecite na pola kao sendvič, filujte šlagom i slatkim jagodama, a sipajte ih i preko biskvita. NA SAJTU LEPA&SREĆNA PROČITAJTE JOŠ:

MEKI BRZI KOLAČ S JAGODAMA (RECEPT)

BAKIN ROLAT SA DŽEMOM (RECEPT)

CRNO-BELA "SAN" TORTA (RECEPT)

Foto: Shutterstock