Kraljica cveća ruža ima i lekovita svojstva jer njene baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve.

U narodnoj medicini ističe se i kao lek za jetru i creva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran uticaj na vitalnost kože.

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva puno vremena i veliko kulinarsko umeće.

napitak-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

RECEPT ZA SIRUP OD RUŽE

1. Tri četvrtine tegle zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.

2. Dodati 4 dkg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjirićem, ali ne poklopcem.

3. Ostaviti deset dana na suncu. Procediti.

4. Zašećeriti (koliko ima litara tekučnosti, toliko je potrebno kilograma šećera).

5. Mešati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.

6. Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima.

profimedia0081345203.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia