Recept za belu krempitu pravile su naše bake i retko koja domaćica pravi po starinskom receptu ovu poslasticu.

Nije teško napraviti, a ukus i miris vas vraćaju u bezbrižno detinjstvo.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 4 vanil šećera
  • 8 kašika brašna
  • 12 kašika kristal šećera
  • 250 g margarina
  • šlag

Kora:

  • 5 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Priprema fila:

Od litar mleka odvoji se se 200 ml i u to se razmuti 8 kašika brašna. U šerpu sipati ostatak mleka, stavi se 4 vanilin šećera i 12 kašika šećera, kad provi mleko doda se smesa sa brašnom i brzo se meša da se ne stvore grudvice. Možete se poslužite mikserom da bi se fil skuvao kao za puding. Smesa se prebaci u plastičnu činiju preko koje se stavi najlon kesa (nikako folija) kako se na gornjem delu ne bi stvorila kora.

Kad se fil ohladi, doda se margarin, koji ste prethodno dobro umutili da skoro bude beo. Sve mutite dok se fil ne izjednači i postane skoro beo kao sneg.

Priprema kore

Prvo se dobro umite belanca, u koji se potom doda šećer. Kad se šećer dobro umiti i sjedini sa belancetom, dodaje se postepeno brašno sa praškom za pecivo koje se muti špatulom, nikako mikserom. Izlije se u pleh i peče se na 180 stepeni 20-25 minuta (zavisnoisti od vaše rerne).

Kada se kora ohladi, filuje se i dodaje šlag na kraju. Ovaj starinski recept možete osavremeniti dodavanjem malina.

krempita-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

kurir.rs