Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.

Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje telesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahteva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava telesnu temperaturu.

Leti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu.

Posebno su štetne namirnice kao što su:

  • jako začinjena jela
  • pečena, pržena i pohovana hrana
  • masna mesa i mesni proizvodi
  • pića sa kofeinom
  • slatkiši
  • gazirina zaslađena pića
  • preterano rashlađena pića
profimedia0331422208.jpg
Profimedia 

Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećava, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.

Umesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, a najbolji izbor su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u proseku više od 80 odsto vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.

profimedia0145568937.jpg
Profimedia 

Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.

Osim što će vam biti manje vrućina, sa ovakvom ishranom možete i brzo da korigujete telesnu težinu!

stockphotodeliciousfilletsofpollockorcoalfishcookedinaspicymarinadeandservedwithfreshsaladand373108318.jpg
Shutterstock 

kurir.rs/Kucnilekar.com