Nije svejedno u kom momentu solimo hranu tokom njene pripreme, niti je to vreme isto za sve namirnice. Pre kuvanja trebalo bi soliti pirinač, testeninu i meso, dok bi grašak i pečurke valjalo posoliti posle, a za luk je svejedno.

profimedia0323430670.jpg
Profimedia 


Evo i zašto: pirinač, kao i testenina, upija slanu vodu tokom kuvanja i omekša. Meso bi trebalo soliti pre termičke obrade, jer se ono tokom pripreme skupi i naknadno upije ukuse, pa će mnogo bolje apsorbovati začine ako ga odmah posolimo. Grašak ćemo duže kuvati ako ga odmah posolimo, zato so treba dodati na kraju. Bogate vodom, pečurke ne valja soliti na početku pripreme, jer će prerano ispustiti sokove i postati „gumene“.

profimedia0034686925.jpg
Profimedia 

Kada je luk u pitanju, ako želimo da bude krckav i zlatast, dodajmo mu so na kraju prženja, a ako nam je potreban mekan, posolimo ga na početku pripreme, što će mu održati svetlu boju.

screenshot-5.jpg
Printsceen/Tiktok 

kurir.rs/novosti