STARI RECEPT SA JUGA SRBIJE: Evo kako se pravi najbolji južnjački AJVAR, na pola kuvanja OBAVEZNO dodati ovo
Ovo je samo jedan od načina kako se sprema domaći južnjački (leskovački ili pirotski) ajvar, jer će svaka domaćica reći da je baš njen recept pravi i originalal
Potrebno je:
- 10 kg crvene paprike kvalitetne
- 2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu
- 1 l ulja
- 1-2 kašike esencije ili sirće, beli luk, so
Priprema:
Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila.
Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke. Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.
Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise. Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).
Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.
Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.
Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.
Neko ukuvanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10) .
Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.
Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.
Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.
Pravi domaći, južnjački ajvar je e bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.
kurir.rs/baskabalkana
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!