Ovo je samo jedan od načina kako se sprema domaći južnjački (leskovački ili pirotski) ajvar, jer će svaka domaćica reći da je baš njen recept pravi i originalal

Potrebno je:

  • 10 kg crvene paprike kvalitetne
  • 2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu
  • 1 l ulja
  • 1-2 kašike esencije ili sirće, beli luk, so

Priprema:

Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila.

profimedia0350743806.jpg
Profimedia 

Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke. Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.

Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise. Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).

Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.

profimedia0351791195.jpg
Profimedia 

Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Neko ukuvanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10) .

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.

Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.

Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.

Pravi domaći, južnjački ajvar je e bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.

profimedia0317088330.jpg
Profimedia 

kurir.rs/baskabalkana