Krofne su omiljena poslastica, a sad možete da ih spremate i u rerni.

  • 10 g svežeg kvasca
  • 100 ml mlakog mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike šećera
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 300 g brašna
  • 30 g putera (sobne temperature)
  • 1 jaje za premazivanje

Za punjenje:

  • 2 kašike pavlake 20%mm
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Kvasac rastvorite u mleku, zatim dodajte vanilin šećer, šećer, jaje i so i umutite. Zatim dodajte brašno (ostavite samo 1. kašiku). Umesite testo, pa dodajte onu 1. kašiku brašna što ste odvojili. Opet umesite i dodajte maslac, pa rukom sjedinite maslac sa testom. Ostavite testo da odmara sat vremena. Nakon toga premesite testo i razvucite na debljinu oko 4-5 mm. Čašom vadite krofne. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom. Ostavite da odstoje pola sata. Napravite punjenje za krofne tako što ćete u posudu sipati pavlaku, vanilin šećer i običan šećer, pa promešajte. Uzmite čašu za rakiju i njenim dnom napravite udubljenje u krofnama. Umutite jaje i premažite obode krofni. Napunite pavlakom i pecite na 180°C 25 minuta. Kada se ispeku pospite šećerom u prahu.

profimedia0541361466.jpg
Foto: Profimedia

kurir.rs/kuvajmolako