Mesečno se gubi od četiri do osam kilograma, pa je ovo odlična dijeta za one koji žele da doteraju liniju.

Dijetu sa obiljem voća, povrća i žitarica, a niskim sadržajem masti osmislio je nutricionista Nejtan Pritkin kako bi pomogao dijabetičarima da normalizuju šećer u krvi bez upotrebe insulina.

Suština dijete je da redukuje masnoće - dozvoljeno je samo 10 odsto dnevne energetske potrošnje. Dozvoljeno je i 10 odsto proteina, a povećava se količina namirnica koje sadrže složene ugljenje hidrate ili su bogate biljnim vlaknima.

profimedia0556028893.jpg
Profimedia 

U ovoj dijeti jelovnik se sastoji od tri glavna obroka i dve užine, a jesen je savršeno vreme da se drži dugina dijeta. Jedu se povrće, voće i žitarice. Jesen obiluje ovim namirnicama i sada su najukusnije i najsvežije.

Jedu se tri obroka i dve užine: voće, povrće i žitarice. Riba se jede tri puta nedeljno. Od povrća se najviše jedu bundeva, krompir, luk, kupus i paprike, a od voća jabuke, kruške, banane i jagode. Kada se ovo voće i povrće stavi na sto dobija se duga prelepih boja. Čestim obrocima se smanjuje osećaj gladi i umanjuje želja za masnom hranom. Meso može da se jede, junetina i piletina, ali u manjim količinama, dok ribu treba jesti najmanje tri puta.

Kada se namirnice stave na sto dobije se prava duga dijeta, jer sve treba da bude sočno i sveže!

Ovakvom ishranom se mršavi i u isto vreme jača imuni sistem! Mesečno se gubi od četiri do osam kilograma, pa je ovo odlična dijeta za one koji žele da doteraju liniju.

Autor dijete Pritkin tvrdi da se uporedo poboljšava zdravstveno stanje i može da se izleči arteroskleroza, angina pektoris, hipertenzija, proširene vene, tromboza, dijabetes, hemoroidi, kamen u žučnoj kesi, osteoporoza...

PRVI DAN

Doručak:

Sok od šargarepe, 3-4 kriške tosta, 20 grama sodijon sira i kašika pšeničnih mekinja potopljenih u decilitar jogurta.

Ručak:

Kukuruzna čorba sa kiselim mlekom, krompir pire, grašak i šargarepa (dinstani na vodi), 100 grama ribe i salata od rendanog kupusa začinjena limunovim sokom.

Večera:

Pita od kupusa, kuvano jaje i čaj od ječma zaslađen medom.

profimedia0258247466.jpg
Profimedia 

DRUGI DAN

Doručak:

Čaša obranog mleka, kaša od ječma i parče tosta.

Ručak:

Čorba od povrća, dinstrana boranija sa šargarepom, baren integralni pirinač, 100 grama belog mesa i salata od kuvane cvekle.

Večera:

Čaša jogurta, 2-4 kriške tosta i 50 grama mladog sira.

profimedia0280475640.jpg
Profimedia 

TREĆI DAN

Doručak:

Pola grejpfruta, palenta sa sokom od jabuke i zeleni ili neki biljni čaj.

Ručak:

Čorba od šampinjona, posna sarma i 3 kriške integralnog hleba.

Večera:

Pica od kukuruznog griza i čaša jogurta.

profimedia0257780313.jpg
Profimedia 

kurir.rs