Zima je sve bliže i, nekako, idealan je dan za pasulj. Ali, pazite, ovo je pet najčešćih grešaka kod kuvanja pasulja.

1. Kuvate ga predugo ili prekratko. Kuvanje pasulja prava je mala gastro "nauka" jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve zavisi o vrsti i o tome da je li u pitanju mladi ili suvi pasulj.

Suvi grah može da se kuva jako dugo, ponekad i po dva sata, zavisno koliko je star i da li je dovoljno dugo pre toga bio u vodi. Kuvajte ga dok ne postane mekan.

Mladi pasulj se kuva se kratko, 30 minuta. Isto vredi i za mladi pasulj koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuvanja obe vrste redovno proveravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuvati ili ostati sirov.

profimedia0117138568.jpg
Profimedia 

2. Suvi pusulj ne stoji dovoljno dugo u vodi. Staro pravilo kaže da mora najmanje 8 sati da bude u vodi. Najbolje bi bilo da ostane da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi držali u vodi i do 24 sata.

Na jednu šaku suvog pasuljado daje se 10 malih šolja hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka. Na jednu šaku suvog pasulja dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate pustiti da porvri i ključa 3 minute. Zatim pasulj sklonite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimalno sat vremena.

3. Ne stavljate dovoljno povrća. Upravo ono daje varivu preko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na luku, češnjaku, šargarepa, paradajzu, korenu peršuna i celera.

4. Stavljate previše suvog mesa. Tajna dobrog pasulja je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda daće vašem varivu ukus dima i ubiće slatkoću koju daje povrće.

5. Preterujete sa začinima. To se pre svega odnosi na so, pogotovo ako u varivo stavljate puno suvog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da je suvo meso i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji.

stockphotobeansintomatoinadishonawoodenbackground669757120.jpg
Shutterstock 

kurir.rs/nova.ba