Sa ovim receptom možete da dočekate i goste.

Sastojci:

Pile, pola kašičice mešanog mlevenog bibera, kašičica soli, 50 ml maslinovog ulja, 2 kašike senfa, pola kašičice karija, 2 kašičice crvene paprike, prstohvet cimeta, čili po ukusu, 5-6 sitnijih jabuka, 2 limuna, 6 glavica belog luka, malo parče đumbira iseckano, 1-2 grančice ruzmarina, 200 ml belog vina, puter isečen na komade.

Priprema:

Kožu pileta odlepite od strane leđa u pravcu vrata prema batacima i trtici, nakon toga okrenite pile i kožu odlepite na isti način od strane grudi. U posudi pomešajte sastojke: miks bibera, so, maslinovo ulje, kari, senf, dimljenu papriku, krupnije samleven čili (po želji) i prstohvat cimeta, prelitje sokom jednog limuna. Lepo promešajte i smesom namažite pile unutra, ispod kože i spolja. Pile ostavite bar na jedan sat da se začini, pa prebacite sa grudima na dole u posudu sa poklopcem. Glavice belog luka oljuštite samo od spoljašnjih listova i isecite po sredini. Polovinu belog luka stavite u unutrašnjost pileta zajedno sa ruzmarinom, parčetom đumbira i celim limunom, izbušenim nožem na par mesta. Oko pileta stavite cele, neoljuštene jabuke, očišćene samo od drške i preostale polovine belog luka. Sipajte belo vino i preko pileta poređajtje komade maslaca. Posudu poklopcite i stavite u donji deo rerne. Rernu ugrejte na 180 stepeni i uključite ventilator i pecite pile oko sat, sat i nešto. Pred kraj otvorite posudu i vratite u rernu da dobijete hrskavu koricu.

profimedia0235413364.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs / ljubav&zdravlje/M.M.