Cela porodica može da se najede!

Sastojci:

1 pileće belo meso
200 ml neutralne pavlake za kuvanje
600 ml mleka
ulje
100-200 gr tvrdog sira
2 kašike mekog brašna
2 kašike parmezana (40 gr)
so, biber, suvi začin, peršun po ukusu
400 gr testenine (školjke)

profimedia0403594964.jpg
Profimedia 

Priprema:

Piletini skinuti kožicu i odvojiti kost, a zatim iseckati na sitne kockice. U jednoj šerpi ili tiganju zagrejati ulje ( 50 ml ) pa spustiti meso, začiniti i propržiti dok ne ispari voda i lagano krene da se peče.

Izvaditi belo meso u veću posudu, a ulje koje je preostalo presuti u manju posudu u kojoj ćete kuvati sos. Ulje ne morate da prebacujete ako u istoj šerpi pravite sos, a u vatroslanoj pečete. Ja sam prebacila jer sam istu šerpu od prženja piletine koristila da na kraju sve zapečem.

Zagrejati ulje (oko 100 ml), dodati brašno i 2-3 minute pržiti uz stalno mešanje. Naliti zatim mleko i neutralnu pavlaku, dodati začine pa mešati dok se sos ne zgusne. Pred kraj umešati, po želji parmezan, promešati pa istresti sos preko piletine u većoj šerpi.

Odmah zatim staviti lonac sa vodom, sačekati da provri.

Dodati so i testeninu u provrelu vodu pa kuvati 5 – 7 minuta, da testenina ne nabubri potpuno, ali da je skoro kuvana.

Cedijkom prebaciti testeninu u činiju gde je piletina i sos. Nije potrebno da cedite i perete testeninu, samo je prebacite lagano ocedivši je. Narendati pola mere tvrdog sira, malo posoliti pa sve izmešati.

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni ili to uraditi dok se testenina kuva.

Istresti sad sve zajedno, možete od plehova do keramičkih posuda, do vatrostalnih. Šta imate.

Narendati odgore ostatak sira, pa staviti 20 minuta do pola sata da se testenina zapeče.

testenina-makaroni.jpg
Shutterstock 

Kurir.rs/domacirecepti.net/M.M.