ČOKO ARGENTINO! OVO JE NAJBOLJA TORTA NA SVETU, ALI STVARNO! Pravi se od 3 osnovna sastojka, PEČE SE i može da je napravi i dete
Na sajtu koji se bavi hranom, i obuhvata svetski atlas hrane i obuhvata više od 10.000 specijaliteta, objavio je nekoliko spiskova najpopularnije i najbolje ocenjene hrane na svetu ove godine, a na vrhu liste najboljih dezerta našle su se brojne sočne poslastice od kojih ste neke sasvim sigurno probali, a sa nekima se verovatno niste susretali do sada.
Deset najbolje rangiranih slatkiša u 2020. su:
brazilski mus od marakuje, belgijske vafle, poljski sernik (torta od sira), apfelkuchen - nemački kolač od jabuka, turski kajmak sa medom, turska baklava iz Gaziantepa, portugalski kolači pastel de nata, argentinska čokoladna torta, italijanski sladoled od pistaća i na prvom počasnom mestu našao se tradicionalni portugalski recept pastel de belem.
Ovog puta donosimo vam recept za treći najbolji slatkiš na planeti, bar po ukusu žirija, a reč je o argentinskoj čokoladnoj torti. Ova torta se ne peče, a inspirisana je italijanskim tiramisuom. Kažu da nema dobrog rođendana ni kućne proslave u Argentini, a da ova torta nije poslužena!
Napravljena je od tri osnovna sastojka: čokoladnog keksa, krem sira i karamel sosa (dulce de leche).
Potrebni sastojci
- 200 grama karamel sosa (dulche de leche)
- 150 grama krem sira
- 2 kašike pavlake
- 230 grama običnog čokoladnog keksa bez punjenja
- 1 šolja skuvane instant kafe
- 30 grama kvalitetne crne čokolade ili kakao praha za dekoraciju
- pek papir
Priprema:
1. U originalnom receptu koristi se kupovni dulce de leche , a ukoliko ovo ne možete pronaći u prodavnicama, možete ga napraviti i sami. Evo i kako:
2. U velikoj posudi mikserom umutite karamel sos i krem sir dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dodajte pavlaku i nastavite sa mešanjem, a treba da dobijete svetlu karamel boju i da smesa nema grudvice.
3. Skuvajte crnu kafu i sipajte je u plitku posudu. Potapajte svaki čokoladni keksić u kafu, pa ih ređajte na pleh obložen pek papirom, sve dok cela površina ne bude prekrivena.
4. Preko keksa ravnomerno rasporedite smesu sa karamel sosem, a preko toga ponovo ide keks, pa ponovo kremasta smesa. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite smesu, a poslednji sloj treba da bude fil od karamel sosa.
5. Na kraju tortu pospite kakao prahom ili izrendajte malo crne čokolade. Ako želite još bogatiji krajni rezultat - otopite crnu čokoladu i napravite glazuru.
kurir.rs/blicžena
BONUS VIDEO
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore