HRSKAVI DOMAĆI KOLAČI KAO IZ PRODAVNICE: Gotovi za tili čas, prste da poližeš! Evo kako se PRIPREMAJU!
Hrskavi domaći kolačići izuzetnog ukusa, s dodatkom bademovog brašna i kondenzovanog mleka, koje možemo vrlo lako napraviti kod kuće
SASTOJCI:
100 g omekšalog maslaca
60 g šećera u prahu
1 prstohvat soli
1 žumance
1 kesica vanilin šećera
20 g kondenzovanog mleka
140 g mekog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
20 g brašna od badema
PRIPREMA:
Izvaditi maslac 30 minuta ranije da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i prosejati brašno od badema. Izmeriti šećer u prahu i kondenzovano mleko. Na pleh od šporeta postaviti pek-papir.
Pripema bademovog brašna: Kod nas je ovo brašno prilično skupo, a često ga nema čak ni u većim marketima. Brašno nije teško napraviti, a možemo ga pripremiti par dana ranije u navedenoj ili nešto većoj količini. Sirov, neoljušten, badem staviti u šerpu s puno proključale vode, pa kuvati 2 minuta od trenutka kad voda bude ponovo proključala. Procediti, a zatim cediljku s bademima staviti ispod mlaza hladne vode da bi se prekinuo proces kuvanja, a ljuska lakše odvojila. Blanširane bademe rasporediti preko čiste kuhinjske krpe, pa ih protrljati. Neke ljuske će otpasti, a neke ćemo ukloniti rukom. Na pleh od šporeta postaviti pek-papir. Oljuštene bademe redjati na pleh u jednom sloju. Uključiti rernu da se greje na 100° C. Tostirati bademe u zagrejanoj rerni desetak minuta, ili dok se ne budu osušili, ali i ostali bele boje. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti da se bademi sasvim ohlade. Samleti ih u blenderu ili čoperu uz oprez da ne preteramo s mlevenjem, pa da ne dobijemo pastu umesto brašna. Prosejati brašno, a krupnije komadiće, ako ih ima, vratiti u blender i ponovo samleti. Brašno staviti u čistu i suvu staklenu teglu i čuvati u frižideru.
Kurir.rs/books.n.cook/M.M.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore