Konačno je došlo vreme za pečenje božićnih kolačića. Kako bi ove godine uspeli, treba izbeći neke greške.

Neispunjena očekivanja mogu se izbeći ovako:

1.Pretopli ili prehladni sastojci

Ova klasična greška događa se u mnogim kuhinjama. Ne piše bez razloga u receptu da maslac mora biti na sobnoj temperaturi. Naime, kod previsoke temperature je velika opasnost da se kolačići raspadnu. Izvadi sve sastojke iz frižidera - koji treba da budu na sobnoj temperaturi - oko pola sata pre početka pravljenja.

2. Premalo strpljenja za mešanje

Uvek izdvojte dovoljno vremena za to, barem dok maslac ne bude svetle boje ili ne nastane penasta tekstura. Ako prerano prestanete, može se dogoditi da ti kolačići budu pljosnati i tvrdi.

profimedia0495903549.jpg
Foto: Profimedia

3. Izostavili ste so

Iskusni kuvari znaju sledeće: prstohvat soli pojačava ukus slatkih sastojaka te ih čini intenzivnijima.

4. Koristi se previše brašna

Kako bi izbeli da kolači budu suvi, nemojte ni kod valjanja i rezanja koristiti jako puno brašna.

5. Ne zagreje se pećnica i ne držite se vremena pečenja

Mišljenja su različita kad je reč o zagrevanju pećnice pre pečenja, ali to se ipak preporučuje. Slatki kolačići mogu jako brzo zagoreti. Dakle, kod pečenja uvek uzmite vremena da ih redovno možete nadgledati.

profimedia0502085108.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/miss7