Nema kuvarice koja neće poželeti da zaviri u kuhinju slavnog Džejmija Olivera pred praznike. Harizmatični britanski kuvar već je gost mnogih emisija a u jednoj su ga, između ostalog, pitali šta priprema za goste koji ne žele tradicionalno pečenje za praznik.

karfiol.jpg
Pritnscreen 

"Pečeni karfiol", odgovorio je Džejmi kao "iz topa". Da li to zaista može da zameni ukusnu plećku ili but na krompirima?

"Biće to odlično jelo za sve koji ne vole meso, pod uslovom da ga dobro pripremite i lepo začinite", tvrdi Džejmi.

Potrebno je u blenderu napraviti pastu od belog luka, ljute papričice, peršuna i maslinovog ulja. Sa karfiola skinite lišće i pažljivo odsecite stabljiku ali neka glavica ostane ucelo.

Sada utrljajte pripremljenu pastu svuda po karfiolu, poprskajte je limunovim sokom i nekim alkoholnim pićem (najbolje malo šerija ili vina) i stavite u pleh.

Pecite na oko 180 stepeni oko sat vremena. Na kraju prelijte sa malo limunovog soka i soka od paradajza i pecite još desetak minuta.

karfion.jpg
Pritnscreen 

BONUS VIDEO:

00:52
NEBO NAD DORĆOLOM GORI U DŽEJOVU ČAST: Vatrometom odata počast poslednjem boemu Izvor: Instagram

Kurir.rs/I.B/Lepaisrećna