Pri spomenu dijete često je prva asocijacija na ‘bolničku ishranu’, a prva slika su bezlični i bezukusni obroci.

Međutim, dijeta u svoj svojoj gastronomskoj raskoši zavisi o nama samima - naglasila je Olja Martinić, dijetetičar i nutricionista Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.

- Nekoliko godina preterivanja u unosu slatkiša, pića ili pak zasićenih masnoća najčešće se neće primetiti promenom izgleda. Glavni vidljivi znakovi prehrambenog nereda odrasle osobe može da se uoči pojavom ubrzanog starenja. Stoga na vreme, u punoj snazi i pri harmoničnom endokrinom funkcioniranju našeg organizma započnimo se dostatnom brigom i ciljanim nutritivnim selekcijama kako bismo odgodili starenje, ali i očuvali zdravlje - napisala je u knjizi "Najbolje od dijetetike".

profimedia0559304959.jpg
Foto: Profimedia

10 saveta za usporavanje starenja

Ishrana koja se temelji na unosu celovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mlečnih proizvoda i mesa živine i ribe, uistinu sadrži sve što je potrebno za usporavanje starenja - pojasnila je dr. med Vikica Krolo.

- Posebnu pažnju na ishranu treba da obrate pažnju su rizične grupe, osobe izložene stresu i psihofizičkim naporima, hronični bolesnici, osobe koje slede posebne režime ishrane kao što su redukcijske dijete, veganstvo, makrobiotiku, te osobe koje uzimaju određene lekove, pušači kao i oni koji preterano konzumiraju alkohol - dodala je.

Napominje kako se američki dermatolog dr Nikolas Perikone proslavio knjigom o ishrani protiv starenja u kojoj je istaknuo deset osnovnih smernica za usporavanje procesa starenja:

  1. Jedi obilje masne ribe, posebno losos, te druge namirnice koje su izvor proteina poput jaja i živine. Proteini su potrebni za obnovu i usporavanje starenja ćelija kože, dok omega-3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.
  2. Često jedi sveže tamno bobičasto voće, posebno borovnice. Ono sadrži antioksidanse koji pomažu pri detoksikaciji i sprečavaju prevremeno starenje.
  3. Jedi dinje, jabuke i kruške. Ovo voće ima nisku vrednost glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango su voće s višom vrednošću glikemijskog indeksa, te ga stoga treba konzumirati umereno.
  4. Prednost treba dati orašastim plodovima, posebice lešnicima i bademima jer sadrže bogatstvo vitamina E i linolne kiseline, što pomaže borbi protiv starenja.
  5. Za doručak se preporučuje jesti sveže pripremljenu zobenu kašu ili zobene pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilne visibe šećera u krvi.
  6. Pij osam do deset čaša vode dnevno. Čak i blaga dehidracija može učiniti izgled kože starijim.
  7. Izbegavaj kavu i čaj.
  8. Izbegavaj alkohol.
  9. Izbegavaj rafinirane ugljene hidrate, poput belog brašna i šećera.
  10. Svakodnevno vežbaj.
profimedia0343814937.jpg
Foto: Profimedia

PRIMERI JELOVNIKA

Doručak

- Za doručak potrebno je obavezno pojesti oko 50 grama povrća koje nije termički obrađeno ili je kratko tretirano - napominje Olja Martinić.

Doručak s paprikom

  • 50 g integralnog hleba
  • 50 g paprike (žute, sveže, može i kisela paprika)
  • 50 g sira
  • 1 kafena kašika ulja (maslinovo ili bučino ulje)
  • malo vode
  • začini prema želji

Priprema: U blenderu napraviti namaz od navedenih sastojaka i potom namazati na hleb. Može se pripremiti veća količina namaza koju čuvajte u frižideru. VAŽNO: 100 g paprike sadrži oko 200 mg vitamina C što je dva do tri puta više nego u limunu, a sadrži i citrin koji doprinosi elastičnosti kapilara.

  • Siti doručak
  • 40 g dvopek od raženog brašna
  • 1 jaje
  • 100 g mladog luka
  • 1 mala kašika svežeg peršuna
  • 1 kafena kašika masti

Priprema: Na zagejabih masti lagano zagrejati mladi luk, te dodati umućeno jaje. Na omlet pre jela dodati naseckani sveži peršin.

Sendvič od posnog mesa

  • 50 g beskvasnog hleba
  • 50 g salame od konjskog mesa ili divljači
  • 70 g paradajza
  • 30 g korena peršina
  • 30 g korijena celera
  • sok od limuna,
  • maslinovo ulje

Priprema: Naseckano povrće začiniti limunom i uljem te poslužiti uz sendvič sa salamom.

Mediteranski doručak

  • 50 g peciva sa semenkama
  • 50 g tune iz maslinova ulja
  • 100 g rotkvice

Priprema: Od navedenih, pravilno naseckanih sastojaka napraviti sendvič.

Anti age smoothie

  • 1 dcl čaja od ruzmarina
  • 0,5 dcl soka od maline ili kupine
  • 50 g mladog spanaća
  • 1 struk mladog koromača
  • 1 struk mladog maslačka
  • 1 suva smokva ili
  • 1 kašika grožđica
  • 1 kašika mlevenih oraha
  • 1 kruška
  • 1 pomorandža
  • 1 paradajz

Priprema: Naseckati sve sastojke i energično usitniti u blenderu uz 1 dcl ohlađenog čaja od ruzmarina.

profimedia0279982895.jpg
Foto: Profimedia

Walkerov doručak

  • 1 zrela banana
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike grožđica
  • 3 suve smokve (mogu i sveže)
  • 3 kašike mlevenih oraha ili badema

Priprema: Veče pre umočiti grožđice i smokve ako su suve. Narendati šargarepu i pomešati sa grožđicama. U zdelicu složiti banane isečene na kolutiće te dodajte smesu mrkve i grožđica. Na vrh dodajte mlevene orahe ili bademe.

profimedia0340561377-1.jpg
Foto: Profimedia

Ručak

Žitarice, povrće, mlečni proizvodi i mso peradi i ribe su odlična dobitna kombinacija.

Supa od lubenice

  • 50 g lubenice
  • 50 g dinje
  • 10 g pavlake
  • 5 g brašna
  • peršin, menta, sol i beli biber

Priprema: Lubenicu i dinju iseći na kocke. U posudu staviti 300 g vode i kockice dinje te naseckan peršin, mentu i začine. Prokuvati, a potom smiksati ili pasirati. Pripremiti smesu od pavlake i brašna, spojiti s supom i kratko prokuvati.

U ohlađenu gotovu supu dodati lubenice na kockice i poslužiti.

profimedia0552012874.jpg
Foto: Profimedia

Teleći rižoto

  • 60 g telećeg mišića
  • 30 g crvenog luka
  • 30 g šargarepe
  • 20 g korena celera
  • 50 g pirinča
  • 10 g ulja
  • peršin, sol, biber

Priprema: Naseckano povrće ispržiti na ulju te dodati teletinu isečenu na kockice. Pržiti sa začinima uz podlevanje bujonom. Dodati pirinač (integralnu koja je prethodno napola skuvana) i nastaviti s mesom doraditi rižot.

Kuvana teleća kolenica u umaku od paradajza s bosiljkom i pire od karfiola

  • 160 g teleće kolenice sa šupljom kosti
  • 50 g krompira
  • 100 g šargarepe
  • 80 g korena selena
  • 50 g korena peršina
  • 10 g lista peršuna
  • 100 g parardajza
  • 60 g crvenog luka

Priprema: Očišćeno i usitnjeno povrće i teleću kolenicu kuvati u posoljenoj vodi na tihoj vatri oko dva sata. Povrće protisnuti kroz pasirku i u supu po želji dodati prepržene kocke hleba od raženog brašna. Kuvano meso poslužiti s umakom od paradajza.

profimedia0014114342.jpg
Foto: Profimedia

Zeleni ručak

  • 200 g spanaća
  • 100 g crvenog luka
  • 10 g belog luka
  • 20 g seckanog peršuna
  • 30 g zobenih pahuljica
  • 20 g ribanog sira gauda
  • so, biber

Priprema: Naseckati blanširani spanać i dodati naseckani luk, sir, peršun, začine i zobene pahuljice. Nakon što smesa odstoji, oblikovati odreske i zapeći ih u rerni. Poslužiti uz prilog od graška i 250 g zelene salate s dresingom od limuna i maslinovog ulja.

Prilog od graška

  • 120 g graška
  • 50 g crvenog luka
  • 12 g krompira narezanog na kocke
  • 20 g seckanog peršina
  • 10 g pirea od paradajiza

Priprema: Na poprženom ulju ispržiti naseckano povrće i grašak uz dodavanje bujona. Pred kraj dodati pire od paradajza i seckani peršin.

profimedia0511367154.jpg
Foto: Profimedia

Gulaš od sojinih komadića

  • 140 g komadića soje
  • 100 g crvenog luka
  • 80 g korena selena
  • 10 g belog luka
  • 100 g pasta
  • 15 g umaka od paradajiza
  • 1 lovorov list
  • suva šljiva
  • soja umak

Priprema: Na malo običnog ulja popržiti sitno seckani luk i koren selena, dodati komadiće soje, zatim začine te podliti vodom. Nakon 15 minuta spojiti soju i testeninu te začiniti s paradajzom. Pre serviranja dodati soja umak.

VEČERA

Testenina s makom

  • 60 g testenine od durum pšenice
  • 100 g kruške
  • 10 do 15 g maka
  • 5 g maslinova ulja

Priprema: Skuvati testeninu u slanoj vodi, ocediti i dodati na zagrijano maslinovo ulje. Mikserom usitniti krušku te na testeninu dodati mleveni mak i usitnjenu krušku. Pažljivo promešati i ostaviti nekoliko minuta poklopljeno.

Poslužiti na marmeladi od ljubičastog luka. Marmelada se priprema tako da se na maslinovom ulju 20 minuta dinsta na kolute naseckan crveni luk. U smesu dodati aceto balsamico i 1 dcl crnog vina i pržiti dok se ne zgusne kao marmelada. Prema želji dodati kašičicu smeđeg šećera.

profimedia0347251527.jpg
Foto: Profimedia
  • Salata s prepečenim lešnikom
  • 100 g feta sira
  • 100 g rajčica
  • 100 g krastavaca
  • 30 g klica od pšenice
  • 50 g crvenog luka
  • 50 g lenika z apečenih u reni , sok od limuna, ulje i bosiljak

Priprema: Sve sastojke naseckati i spojiti u velikoj činiji i začiniti.

Hladetina

  • Sastojci (za 10 osoba):
  • 2 do 4 svinjske nožice
  • delovi svinjske glave s kožicom - obrazine
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 1 crveni luk
  • 2 do 4 režnja belog luka peršin,
  • so, zrno bibera

Priprema: Sve sastojke kuvati nekoliko sati, a potom očistiti jestive delove i korenasto povrće. Za večeru je dovoljno 150 g hladetine i 250 g salate po želji.

Heljdine palačinke sa sirom, pavlakom i orasima

  • 200 g heljdinog brašna
  • 50 g belog brašna
  • 70 g mladog sira
  • 30 g pavlake
  • 50 g jeckanih oraha
  • 1 jaje
  • so, biber i cari

Priprema: Napraviti testo za palačinke i ispeći nekoliko palačinki. Napraviti nadev od mlevenih ili seckanih oraha, sira i pavlake sa začinima. Palačinke zapeći u pećnici.

profimedia0316012052.jpg
Foto: Profimedia

Viški brodet

200 g ribe za brodet 50 g crvenog luka

80 g pasulja (prethodno namočenog i prokuvanog) 50 g školjki (mogu i smrznuti plodovi mora) 10 g maslinova ulja 50 g seckanog paradajza 2 dcl belog vina 2 lovorova lista

Priprema: Na ulju popržiti luk, paradajz te dodati ribu i plodove mora. Začiniti i zaliti vinom, dodati pasulj i kuvati na nižim temperaturama.

Uz večeru je poželjna salata začinjena limunovim sokom i uljem. Zelena salata ‘zadužena’ je za dobar san.

profimedia0291180087.jpg
Foto: Profimedia

kurir.rs/24satahr