UZ OVU ZDRAVU ISHRANU ZADRŽITE MLADOLIK IZGLED! 10 TOP saveta kako da usporite STARENJE uz super JELOVNIK i RECEPTE nutricionista
Pri spomenu dijete često je prva asocijacija na ‘bolničku ishranu’, a prva slika su bezlični i bezukusni obroci.
Međutim, dijeta u svoj svojoj gastronomskoj raskoši zavisi o nama samima - naglasila je Olja Martinić, dijetetičar i nutricionista Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.
- Nekoliko godina preterivanja u unosu slatkiša, pića ili pak zasićenih masnoća najčešće se neće primetiti promenom izgleda. Glavni vidljivi znakovi prehrambenog nereda odrasle osobe može da se uoči pojavom ubrzanog starenja. Stoga na vreme, u punoj snazi i pri harmoničnom endokrinom funkcioniranju našeg organizma započnimo se dostatnom brigom i ciljanim nutritivnim selekcijama kako bismo odgodili starenje, ali i očuvali zdravlje - napisala je u knjizi "Najbolje od dijetetike".
10 saveta za usporavanje starenja
Ishrana koja se temelji na unosu celovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mlečnih proizvoda i mesa živine i ribe, uistinu sadrži sve što je potrebno za usporavanje starenja - pojasnila je dr. med Vikica Krolo.
- Posebnu pažnju na ishranu treba da obrate pažnju su rizične grupe, osobe izložene stresu i psihofizičkim naporima, hronični bolesnici, osobe koje slede posebne režime ishrane kao što su redukcijske dijete, veganstvo, makrobiotiku, te osobe koje uzimaju određene lekove, pušači kao i oni koji preterano konzumiraju alkohol - dodala je.
Napominje kako se američki dermatolog dr Nikolas Perikone proslavio knjigom o ishrani protiv starenja u kojoj je istaknuo deset osnovnih smernica za usporavanje procesa starenja:
- Jedi obilje masne ribe, posebno losos, te druge namirnice koje su izvor proteina poput jaja i živine. Proteini su potrebni za obnovu i usporavanje starenja ćelija kože, dok omega-3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.
- Često jedi sveže tamno bobičasto voće, posebno borovnice. Ono sadrži antioksidanse koji pomažu pri detoksikaciji i sprečavaju prevremeno starenje.
- Jedi dinje, jabuke i kruške. Ovo voće ima nisku vrednost glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango su voće s višom vrednošću glikemijskog indeksa, te ga stoga treba konzumirati umereno.
- Prednost treba dati orašastim plodovima, posebice lešnicima i bademima jer sadrže bogatstvo vitamina E i linolne kiseline, što pomaže borbi protiv starenja.
- Za doručak se preporučuje jesti sveže pripremljenu zobenu kašu ili zobene pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilne visibe šećera u krvi.
- Pij osam do deset čaša vode dnevno. Čak i blaga dehidracija može učiniti izgled kože starijim.
- Izbegavaj kavu i čaj.
- Izbegavaj alkohol.
- Izbegavaj rafinirane ugljene hidrate, poput belog brašna i šećera.
- Svakodnevno vežbaj.
PRIMERI JELOVNIKA
Doručak
- Za doručak potrebno je obavezno pojesti oko 50 grama povrća koje nije termički obrađeno ili je kratko tretirano - napominje Olja Martinić.
Doručak s paprikom
- 50 g integralnog hleba
- 50 g paprike (žute, sveže, može i kisela paprika)
- 50 g sira
- 1 kafena kašika ulja (maslinovo ili bučino ulje)
- malo vode
- začini prema želji
Priprema: U blenderu napraviti namaz od navedenih sastojaka i potom namazati na hleb. Može se pripremiti veća količina namaza koju čuvajte u frižideru. VAŽNO: 100 g paprike sadrži oko 200 mg vitamina C što je dva do tri puta više nego u limunu, a sadrži i citrin koji doprinosi elastičnosti kapilara.
- Siti doručak
- 40 g dvopek od raženog brašna
- 1 jaje
- 100 g mladog luka
- 1 mala kašika svežeg peršuna
- 1 kafena kašika masti
Priprema: Na zagejabih masti lagano zagrejati mladi luk, te dodati umućeno jaje. Na omlet pre jela dodati naseckani sveži peršin.
Sendvič od posnog mesa
- 50 g beskvasnog hleba
- 50 g salame od konjskog mesa ili divljači
- 70 g paradajza
- 30 g korena peršina
- 30 g korijena celera
- sok od limuna,
- maslinovo ulje
Priprema: Naseckano povrće začiniti limunom i uljem te poslužiti uz sendvič sa salamom.
Mediteranski doručak
- 50 g peciva sa semenkama
- 50 g tune iz maslinova ulja
- 100 g rotkvice
Priprema: Od navedenih, pravilno naseckanih sastojaka napraviti sendvič.
Anti age smoothie
- 1 dcl čaja od ruzmarina
- 0,5 dcl soka od maline ili kupine
- 50 g mladog spanaća
- 1 struk mladog koromača
- 1 struk mladog maslačka
- 1 suva smokva ili
- 1 kašika grožđica
- 1 kašika mlevenih oraha
- 1 kruška
- 1 pomorandža
- 1 paradajz
Priprema: Naseckati sve sastojke i energično usitniti u blenderu uz 1 dcl ohlađenog čaja od ruzmarina.
Walkerov doručak
- 1 zrela banana
- 1 šargarepa
- 2 kašike grožđica
- 3 suve smokve (mogu i sveže)
- 3 kašike mlevenih oraha ili badema
Priprema: Veče pre umočiti grožđice i smokve ako su suve. Narendati šargarepu i pomešati sa grožđicama. U zdelicu složiti banane isečene na kolutiće te dodajte smesu mrkve i grožđica. Na vrh dodajte mlevene orahe ili bademe.
Ručak
Žitarice, povrće, mlečni proizvodi i mso peradi i ribe su odlična dobitna kombinacija.
Supa od lubenice
- 50 g lubenice
- 50 g dinje
- 10 g pavlake
- 5 g brašna
- peršin, menta, sol i beli biber
Priprema: Lubenicu i dinju iseći na kocke. U posudu staviti 300 g vode i kockice dinje te naseckan peršin, mentu i začine. Prokuvati, a potom smiksati ili pasirati. Pripremiti smesu od pavlake i brašna, spojiti s supom i kratko prokuvati.
U ohlađenu gotovu supu dodati lubenice na kockice i poslužiti.
Teleći rižoto
- 60 g telećeg mišića
- 30 g crvenog luka
- 30 g šargarepe
- 20 g korena celera
- 50 g pirinča
- 10 g ulja
- peršin, sol, biber
Priprema: Naseckano povrće ispržiti na ulju te dodati teletinu isečenu na kockice. Pržiti sa začinima uz podlevanje bujonom. Dodati pirinač (integralnu koja je prethodno napola skuvana) i nastaviti s mesom doraditi rižot.
Kuvana teleća kolenica u umaku od paradajza s bosiljkom i pire od karfiola
- 160 g teleće kolenice sa šupljom kosti
- 50 g krompira
- 100 g šargarepe
- 80 g korena selena
- 50 g korena peršina
- 10 g lista peršuna
- 100 g parardajza
- 60 g crvenog luka
Priprema: Očišćeno i usitnjeno povrće i teleću kolenicu kuvati u posoljenoj vodi na tihoj vatri oko dva sata. Povrće protisnuti kroz pasirku i u supu po želji dodati prepržene kocke hleba od raženog brašna. Kuvano meso poslužiti s umakom od paradajza.
Zeleni ručak
- 200 g spanaća
- 100 g crvenog luka
- 10 g belog luka
- 20 g seckanog peršuna
- 30 g zobenih pahuljica
- 20 g ribanog sira gauda
- so, biber
Priprema: Naseckati blanširani spanać i dodati naseckani luk, sir, peršun, začine i zobene pahuljice. Nakon što smesa odstoji, oblikovati odreske i zapeći ih u rerni. Poslužiti uz prilog od graška i 250 g zelene salate s dresingom od limuna i maslinovog ulja.
Prilog od graška
- 120 g graška
- 50 g crvenog luka
- 12 g krompira narezanog na kocke
- 20 g seckanog peršina
- 10 g pirea od paradajiza
Priprema: Na poprženom ulju ispržiti naseckano povrće i grašak uz dodavanje bujona. Pred kraj dodati pire od paradajza i seckani peršin.
Gulaš od sojinih komadića
- 140 g komadića soje
- 100 g crvenog luka
- 80 g korena selena
- 10 g belog luka
- 100 g pasta
- 15 g umaka od paradajiza
- 1 lovorov list
- suva šljiva
- soja umak
Priprema: Na malo običnog ulja popržiti sitno seckani luk i koren selena, dodati komadiće soje, zatim začine te podliti vodom. Nakon 15 minuta spojiti soju i testeninu te začiniti s paradajzom. Pre serviranja dodati soja umak.
VEČERA
Testenina s makom
- 60 g testenine od durum pšenice
- 100 g kruške
- 10 do 15 g maka
- 5 g maslinova ulja
Priprema: Skuvati testeninu u slanoj vodi, ocediti i dodati na zagrijano maslinovo ulje. Mikserom usitniti krušku te na testeninu dodati mleveni mak i usitnjenu krušku. Pažljivo promešati i ostaviti nekoliko minuta poklopljeno.
Poslužiti na marmeladi od ljubičastog luka. Marmelada se priprema tako da se na maslinovom ulju 20 minuta dinsta na kolute naseckan crveni luk. U smesu dodati aceto balsamico i 1 dcl crnog vina i pržiti dok se ne zgusne kao marmelada. Prema želji dodati kašičicu smeđeg šećera.
- Salata s prepečenim lešnikom
- 100 g feta sira
- 100 g rajčica
- 100 g krastavaca
- 30 g klica od pšenice
- 50 g crvenog luka
- 50 g lenika z apečenih u reni , sok od limuna, ulje i bosiljak
Priprema: Sve sastojke naseckati i spojiti u velikoj činiji i začiniti.
Hladetina
- Sastojci (za 10 osoba):
- 2 do 4 svinjske nožice
- delovi svinjske glave s kožicom - obrazine
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 1 crveni luk
- 2 do 4 režnja belog luka peršin,
- so, zrno bibera
Priprema: Sve sastojke kuvati nekoliko sati, a potom očistiti jestive delove i korenasto povrće. Za večeru je dovoljno 150 g hladetine i 250 g salate po želji.
Heljdine palačinke sa sirom, pavlakom i orasima
- 200 g heljdinog brašna
- 50 g belog brašna
- 70 g mladog sira
- 30 g pavlake
- 50 g jeckanih oraha
- 1 jaje
- so, biber i cari
Priprema: Napraviti testo za palačinke i ispeći nekoliko palačinki. Napraviti nadev od mlevenih ili seckanih oraha, sira i pavlake sa začinima. Palačinke zapeći u pećnici.
Viški brodet
200 g ribe za brodet 50 g crvenog luka
80 g pasulja (prethodno namočenog i prokuvanog) 50 g školjki (mogu i smrznuti plodovi mora) 10 g maslinova ulja 50 g seckanog paradajza 2 dcl belog vina 2 lovorova lista
Priprema: Na ulju popržiti luk, paradajz te dodati ribu i plodove mora. Začiniti i zaliti vinom, dodati pasulj i kuvati na nižim temperaturama.
Uz večeru je poželjna salata začinjena limunovim sokom i uljem. Zelena salata ‘zadužena’ je za dobar san.
kurir.rs/24satahr
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore