Uravnotežena i zdrava ishrana ključ vitke linije, ali i fizička aktivnost. Ipak, iako ste uspeli da regulišete ishranu, ona vam ne donosi željene rezultate.

Naime, rezultati istraživanja Univerziteta Queen Mary u Londonu pokazali su kako je možda problem u “tihom neprijatelju” vaše vitke linije kojeg svakodnevno konzumirate. Reč je o natrijumu, koji se prvenstveno nalazi u kuhinjskoj sol, a pojedina istraživanja su pokazala da većina ljudi konzumira čak četiri puta više soli nego što im je potrebno.

Natrijum iz soli podstiče skupljanje vode u tkivu te tako deluje kontraproduktivno na smanjenje težine, a njegova prevelika konzumacija otežava topljenje masnih naslaga i usporava metabolizam.

Ako je suditi prema rezultatima ovog istraživanja, sa svakim gramom soli viška koji unesemo u organizam, raste rizik od gojaznosti za 25 odsto.

profimedia0362485520.jpg
Foto: Profimedia

Sem što usporava mršavljenje, smanjivanje soli u ishrani smanjuje se i krvni pritisak, a samim tim smanjuje se mogućnost od kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždane i srčane udare i srčanu insuficijenciju.

stockphotowoodenspoonfullofbakingsodaonthewhitebackground465765608.jpg
Foto: Shutterstock

kurir.rs