Ako obožavate palačinke, a voleli biste da ih pripremite na neki nov i drugačiji način, verujemo da ćete rado isprobati ovaj recept.

Reč je o "debeljuškastim", sočnim i slasnim japanskim palačinkama - hottokēki! Ova poslastica pomalo podseća na američke palačinke, ali su pak duplo deblje, a testo je mnogo, mnogo mekše i vazdušastije.

  • 2 velika jaja
  • 20 ml mleka
  • 40 g brašna
  • 1/2 kašičica ekstrakta vanile
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • 30 g šećera
screenshot-6.jpg
Printscreen 

Priprema:

Razdvojite žumanca od belanaca. Pomešajte žumanca sa ekstraktom vanile, brašnom i praškom za pecivo. U drugoj činiji izmiksajte belanca sa šećerom, pa tu smesu dodajte onoj od žumanaca. Na kraju dodajte i mleko i sve dobro izmešajte.

Ostavite smesu da odstoji oko 15 minuta.

Na srednjoj vatri zagrejte malo ulja na velikom tiganju. Na tiganj izlijte oko četvrtinu testa, poklopite i čekajte otprilike oko pet minuta dok ne počnu da se stvaraju mehurići - tek tada su spremne za okretanje. Najlakše ćete japanske palačinke napraviti uz pomoć malih okruglih kalupa.

Tradicionalno se ovako pripremljene palačinke u Japanu služe uz maslac, ali ih možete servirati uz dodatke po želji.

screenshot-4.jpg
Printscreen