Prave se veoma brzo i lako, nema ko ih ne voli

Sastojci

litar mleka
4 jajeta
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pune kašike brašna

Priprema

Odvojiti žumanca od belanaca. Sipati mleko u šerpu sa debelim dnom i uključiti ringlu na srednju jačinu.

Dok se mleko greje, veoma čvrsto umutiti belanca. Koristiti prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu, da belanca "ne spadnu". Taman dok mleko počne da struji, belanca će biti umućena.

Smanjiti jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji supenom kašikom ubacivati knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuvaju i sa druge strane.

Kad ih tokom kuvanja kašikom prelivate mlekom, malo je lakše da se okreću, neće bežati.

Gotove knedle rešetkastom kašikom vaditi iz šerpe i ređati u posudu iz koje ćete služiti.

Mleko skloniti sa vatre. Žumancima dodati šećer i vanilin šećer pa dobro umutiti, dok ne pobele i počnu da penušaju. Dodati dve pune kašike brašna i prvo ih lagano umešati varjačom, pa tek onda mikserom.

U dobijenu smesu uliti kutlaču-dve toplog mleka pa promešati varjačom dok se ne sjedini.

Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina (treba da se dobije gusti krem).

Čim krem bude gotov, preliti njime poređane knedle i ostaviti da se dobro ohladi.

screenshot-15.jpg
Printscreen/youtube/verinamalakuhinja 

Kurir.rs/coolinarka/M.M.