STARINSKI RECEPT ZA ŠAPE SA ORASIMA! Neodoljivi sitni kolači, gotovi za tili čas!
Ako ih čuvate dobro zatvorene mogu se služiti i nedelju dana, mada ovi kolači obično brzo nestaju sa stola.
Sastojci:
- 450 g glatkog brašna
- 250 g mlevenih oraha
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 jaje
- 240 g svinjske masti sobne temperature
- 2 kašike meda
Za ukrašavanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
U veću posudu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Zatim napravite rupu i u nju ubacite svinjsku mast, med i jaje. Umesite glatko testo.
Testo zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Kalup za šape namastite s mašću i uvaljajte u brašno. Izvadite testo iz frižidera, uzimajte male komadiće testa i punite kalupe. Na kraju lagano pritisnite testo kako bi otisak kalupa bio izrazitiji. Pazite da se kalupi sa testom ne napune do vrha jer će zbog praška za pecivo testo narasti tokom pečenja i onda će vađenje biti puno teže. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Kada se kalupi malo ohlade izvadite testo. Kada se šape ohlade uvaljajte u šećer u prahu.
Kurir.rs/recepttura/M.M.
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)