POSNA SARMA ZA SVETOG NIKOLU: Slavski ručak ne može proći bez NJE, a evo kako da je spremite bez mesa!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 19. decembra slave Svetog Nikolu, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja i zaštitnika najvećeg broja domova u Srbiji.
Mnogi ovu slavu obeležavaju posno, ali nisu ni retki primeri porodica koje za Svetog Nikolu prave mrsnu trpezu.
Ono što je sigurno jesto to da svaka domaćica treba da zna da je posna sarma najbolji izbor za ručak.
Potrebno je:
listovi kiselog kupusa
150 gr heljde
100 gr pirinča
1 manji celer
1 šargarepa
1 manji krompir
aleva paprika tucana ljuta paprika po želji
biber
so
1 glavica belog luka
1 glavice crnog luka
peršunov list veza
2 kašike ajvara ulje maslinovo lovorov list
Priprema:
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk pa dodati rendanu šargarepu i šržiti pa ubaciti seckan koren celera belog luka. Kad se malo sve izdinsta ubaciti crvenu mlevenu i tucanu ljutu papriku po želji. Dodati opran pirinač i heljdu, ajvar, peršunov list biber i so.
Ako želite dodajte suvog začina. Sve izjednačiti. Listove kupusa oprati ako su prekiseli i skinuti onaj tvrdi deo na slistu. Ubaciti punu kašiku nadeva i zavijati sarme. Ređati uspravno , uvijeni deo ide do ivice šerpe. Redjati u krug koliko god može da stane. Sredinu kupusa iseći i staviti u sredinu šerpe. Dodati preko sarme malo tucane i slatke pavlake i oko 50 ml maslinovog ulja. Ubaciti lovorov list i naliti vodu da ogrezne. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.
BONUS VIDEO:
Kurir.rs/I.B.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore