Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba biti pažljivo odabrano jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka, blagostanja.

profimedia0578557523.jpg
Foto: Profimedia


Pored već tradicionalne ruske salate, svinjskog pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mesto trebalo da nađe i riba i grožđe.

Evo zašto baš te namirnice:

Grožđe

Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zravi.

stockphotolovelywomaneatinggrapes98724476.jpg
Foto: Shutterstock

Riba

Budući da i za novogodišnju noć traje post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.

stockphotodeliciousfilletsofpollockorcoalfishcookedinaspicymarinadeandservedwithfreshsaladand373108318.jpg
Foto: Shutterstock

Svinjsko meso

Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.

profimedia0253307610.jpg
Foto: Profimedia

Kupus salata

Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.

profimedia0290986738.jpg
Foto: Profimedia

Torta

Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj novoj godini bilo što više slasti.

profimedia0411927891.jpg
Foto: Profimedia

Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.

profimedia0315265420.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Opanak