Ovo je nepogrešivi recept mog dede. Pomagala sam mu u pripremi od najranijeg detinjstva, i ovu čorbu obožavaju i oni koji je inače ne vole, a na takmičenjima je osvajala brojne nagrade.

stockphotobowlofminestronesoupwithpastabeansandvegetables173395838.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci za 12 osoba

Za kašu

6-8 glavica crnog luka

2 šargarepe

2 zelena

Za ribu

oko 1 kg ribe (rečne)

1/2 limuna

1 kašika suvog začina

3 češnja belog luka

Ostali sastojci

3-4 lovorova lista

oko 20 zrna crnog bibera

vezica celera

vezica peršuna

1 paprika babura

1 limun

1 kašika aleve paprike

3 čena belog luka

2 kesice dodatka za riblju čorbu

2 dl kuvanog paradajza

2 dl belog vina

PRIPREMA:

Izdinstati sitno iseckan crni luk, sitno iseckane šargarepe i sitno iseckan zelen. Potom smesu staviti u blender i napraviti kašu.

Ribu za čorbu poprskati sa pola limuna, 1 supenom kašikom začina c, iseckanim (ili izgnječenim) belim lukom, i ostaviti da odstoji 2 sata pre kuvanja.

U kotlić ili dubok lonac sipati kašu od luka, zelena i šargarepe, dodati vodu do 2/3 kotlića, dodati lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, beli luk, baburu i alevu papriku. Kuvati dok ne provri.

Kad počne da vri staviti dodatak za riblju čorbu (razmućeno u hladnoj vodi, bez grudvica), zatim ribu i kuvati da vri 45min-1h. Petnaest minuta pred kraj kuvanja dodati kuvani paradajz i vino.

Kada ponovo provri, probati i po želji dodati još bibera (ukoliko želite ljuće), belog vina (kako bi bilo kiselije) ili dosoliti po ukusu. Kuvati da polako vri još 15 minuta i servirati.

profimedia0323612825.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/lululockhart coolinarika/M.M.