Božićni kolač koji se tradicionalno pravi na današnji dan zove se česnica. Svaki dom je danas ima na trpezi. Međutim, u Vojvodini, pravi se nešto drugačije. Zna se da se u ravnici oduvek hranilo obilno i bogato, zahvaljujući plodnoj zemlji, pa je tako i česnica dobila drugačiji recept.

Poznato je da se u Vojvodini oduvek lepo jelo, a božićna trpeza u ovom kraju Srbije posebno se razlikuje po česnici koju domaćice mese u ranu zoru na sam dan praznika.

U mnogim krajevima Srbije česnica se pravi u obliku pogače u koju se stavlja novčić, dok se u Vojvodini pravi slatka česnica.

Orasi, med, ponegde i suvo grožđe uvijaju se u domaće kore, a tradincionalno u kolač ide i parica.

Kako navode Vojvođani, česnica se isključivo lomi rukama, a kome zapadne novcic, veruje se da će ga sreća pratiti tokom cele godine.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)